|
Ar trebui să acorde România mai rapid cetăţenie moldovenilor? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Presa londoneză a avertizat că de la 1 ianuarie 2007 riscă să se producă o "invazie" a moldovenilor cu paşaport românesc. Campania de presă a plecat de la informaţia potrivit căreia 300 de mii de scrisori cu solicitări de redobândire a cetăţeniei române au fost trimise la Consulatul României de la Chişinău. Legea cetăţeniei nu s-a schimbat din 2003 şi cere, printre altele o rezidenţă de 4 ani în România, ceea ce a făcut ca în ultimii 3 ani să fie redobândite doar 3000 de cetăţenii de către persoane din Republica Moldova. Clauza de redobândire în procedură accelerată a cetăţeniei a fost suspendată în decembrie 2001, cu câteva săptămâni înaintea ridicării de către Uniunea Europeană a obligativităţii vizelor Schengen pentru cetăţenii români. Dreptul de redobândire se referă la cei care au deţinut cetăţenia română înainte de 1940 sau a celor care au avut părinţi sau bunici cetăţeni ai României înainte de această dată, INDIFERENT de etnie. Ce părere aveţi depre campania de presă din Marea Britanie? Ce atitudine ar trebui să adopte România după 1 ianuarie 2007 faţă de aceste solicitări de redobândire a cetăţeniei din partea celor din Republica Moldova? În urma pactului Ribbentrop-Molotov, a ultimatumului URSS, România a cedat/lăsat Basarabia ruşilor. Atunci de ce acum trebuie "să acorde" cetăţenia română? Să li se redea cetăţenia. Necondiţionat, urgent, împreună cu toate drepturile pierdute. Nu să fie umiliţi prin legi strâmbe. Dacă România va continua aşa, acolo vor rămâne puţini români, ei deja au umplut Europa. În consecinţă se va pierde pentru totdeauna şi acea bucată de pământ românesc, şi e mare păcat. Oameni buni, unicul răspuns trebuie să fie DA! Nu uitaţi că aşa procedează Rusia cu cetăţenii care stau la îndoială încă... Poporul e sătul de politică, se gândeşte cum să supraveţuiască şi să aranjeze un viitor bun pentru copiii lor şi după asta vine politica, istoria şi rădăcinile româneşti... Întindeţi încă un pod peste Prut odată cu acordarea cetăţeniilor basarabenilor! Dacă România nici acum nu va ajuta pe moldoveni, mulţi vor alege calea Rusiei care asta şi aşteaptă... Atât timp cât Basarabia va fi la degetul cel mic al Kremlinului, atât timp şi România va fi la degetul de la picior al Rusiei cu gazele livrate şi cu multe alte chestii! Istoria a dovedit-o încă o dată. Fraţilor, eu nu înţeleg ce se întâmplă, ne certăm unii cu alţii că noi suntem români, moldoveni, secui, ruşi, etc. Înainte de a fi oricare dintre acestea trebuie să fim oameni, iar dacă suntem oameni nu mai contează ce suntem. Dacă avem ocazia de acorda şansa unor oameni cu nimic mai diferiţi decât noi să intre în UE pentru a avea un trai mai bun, pentru a munci şi pentru a-şi susţine familiile, de ce să nu facem asta? Să curgă paşapoartele româneşti, căci nu uitaţi că acum câţiva ani şi noi căutam portiţa de intrare în UE prin Ungaria. Să curgă cetăţeniile şi paşapoartele! Oficial, Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa. Cu paşaport sau nu, au intrat deja şi vor intra şi mai mult în Occident. Nu există graniţă sau documente care să opreasca fuga de sărăcie. România trebuie să creeze un program special pentru a ajuta românii (pardon, moldovenii) din Moldova. Se poate face îin multe forme. Exemple: paza graniţei cu forţe comune, plătite egal, Armonizare legislativă şi fiscală, ajutoare energetice financiare (tip PHARE-UE) Pentru situaţia actuală, legea cetăţeniei este optimă pentru a ţine liniştiţi ţările UE. În viitor trebuie introduse priorităţi şi accelerări de procedură în această lege. Să nu uităm că sângele apă nu se face. Eu sunt din Republica Moldova şi stau al optulea an în România - la studii. Vreau să-mi întemeiez o familie aici, să urmez o carieră. Întoarcerea în Moldova mi se pare o opţiune incceptabilă. Eu m-am identificat deja cu spiritul românesc. Nu alerg după cetăţenie română, pentru a pleca nestingherită în străinatate- am nevoie de un loc de muncă aici, de drepturi aici, în ţară. Perversitatea basarabenilor a determinat atitudinea negativă a autorităţilor române faţă de acordarea cetăţeniei. În consecinţă, nu se mai face diferenţă între cei care vor "să fie români" pentru a avea acces liber în UE şi cei care vor să rămână în România. Eu aş renunţa la cetăţenia moldovenească în orice clipă. De ce să sufăr eu, un român de la ţară din Republica Moldova, din cauza celor care conduc ţara? Nu sunt de acord că doar 2% din populaţie afirmă că sunt români, eu doresc să redobândesc cetăţenia română, viitorul meu este legat de România şi mulţi doresc să facă aceasta, cei care se consideră ruşi să nu li se acorde cetăţenia, dar fraţilor români, nu uitaţi de fraţii voştri români din Basarabia. Legea cetăţeniei române nu trebuie schimbată; legea actuală nu schimbă relaţia interstatală între România şi Republica Moldova, şi nici nu influenţează ideea unora de reunire a celor două state refăcând România Mare. Intrarea României în UE, va duce la presiuni privind legislaţia de imigrare în România, legislaţia trebuind să fie aliniată la normele UE. În privinţa Marii Britanii, Legile de obţinere de viză de lucru trebuie adoptată la cerinţele Marii Britanii, ţinând cont pe cât posibil de libera circulaţie între statele membre ale EU. Sunt român din Republica Moldova stabilit în Bucureşti de 2 ani. Nu cred că recensământul populaţiei din 2004 a fost corect din toate punctele de vedere, presa moldovenească de mai multe ori a scris ca au fost nereguli priving etnia, oamenii erau automat trecuţi ca "Moldoveni" fără să-i întrebe nimeni. Bunica mea era din Bucureşti, bunicul meu a luptat în armata română, dar nepotul lor are un statut de străin în România. Credeţi că e normal? Nu-i mai condamnaţi pe moldovenii care nu se simt români. Nu au nicio vină că li s-a cultivat de când s-au nascut sentimentul altor origini decit cele în drept. Cunosc români plecaţi de scurt timp în ţări civilizate care deja nu se mai simt români. Care nici măcar o privire nu mai aruncă înapoi spre ţara primitivă pe care pe bună dreptate au părăsit-o. Sărăcie, mizerie morală de la cel mai mic până la cel mai mare. De ce n-am cerut cetăţenie până la intrarea României în UE? Cine a spus că n-am cerut? Am cerut...Dar se vede ca s-a pierdut prin arhivele enorme ale Ambasadei. De ce oare nu se pierd acolo cererile rusofonilor? Care deja de mult au această cetăţenie, nevorbind nici o boabă româna. Cred că sunt totuşi nişte priorităţi. Eu sunt român în Moldova. Prin acordarea cetăţeniei române unui număr cât mai mare de basarabeni România poate realiza mai uşor visul de reunificare. Pe cine deranjează acest lucru? Este penibil şi criminal însă să se facă din acest lucru o afacere murdară... Demnitatea, bunătatea, ajutor aproapelui erau odată valori româneşti pe care ne place să le fluturăm în faţa străinilor când povestim de România şi despre cine suntem noi. Şi eu aş fi vrut să mă nasc cu paşaport englezesc, chiar dacă nu aş schimba vreodată copilăria mea cu alte locuri decât România. Să reflectăm mai mult când luăm decizii şi să ne gândim că putem schimba destine a altor sute de mii de suflete legate sau dependente de acele 400 de mii de cereri. Mă uit cu admiraţie la guverne ca cel al Italiei sau Portugaliei care acorda argentinienilor şi brazilienilor paşapoarte europene pe aceleaşi principii. "99% sunt mânaţi de interese pur economice şi sincer mă bucur cu introducerea noului sistem de vize" - multe comentarii de acest fel, de altfel de la multe persoane care se află peste hotarele României mânate oare de ce interese, probabil de dorinţa aprigă de a răspândi românismul în lumea întreagă? E uşor să stai undeva departe şi să o faci pe marele analist politic, istoric, economic, etc, afirmând că populaţia Republicii Moldova îi alege pe comunişti, şi populaţia României pe cine alege, unde sunt milioanele de la FNI? Ziceţi că ne uităm la Rusia, câţi dintre voi aţi fost aici să vedeţi unde ne uităm? Voi cei cu facultăţi, câte raioane are Basarabia, câte oraşe, ce denumiri de sate cunoaşteţi voi, o atotştiutorilor intelectuali? Categoric da. Exact cum a făcut RFG cu cetăţenii RDG şi pentru acelş motiv: obligaţia de a-şi recunoaşte şi asista cetăţenii siliţi să trăiască îintr-un stat artificial şi ostil. Moldovenii nu există, sunt o ficţiune creată şi întreţinută de Moscova pentru a ajunge la scopul lor final, anexarea definitvă a Basarabiei, Bucovinei şi Transnistriei. Foarte interesant, englezii nu specifică diferenţa, dintre român din Basarabia şi român din România şi ei mai devreme sau mai târziu vor trebui să accepte că români sunt înca cu 2-3 milioane mai mulţi decât s-au aşteptat. E gata însă oare să accepte România că în vecinătate mai sunt încă 2-3 milioane de români? Să nu uităm că vine o noua generaţie care a învăţat în şcoli Istoria Românilor şi încetul cu incetul cei care au fost afectaţi de cultura sovietică trec în umbră. Foarte paradoxal că ruşii sunt foarte interesaţi în "păstrarea" (din cauză că ei cred că e al lor) acestui pământ, însă din cele spuse în ultimele săptămâni românii nu au nimic împotrivă dacă îl vor pierde. 1. Invazie? Prostii! Peste 1 milion de oameni sunt plecaţi deja. 400 de mii de cereri? S-a gândit cineva câţi sunt bătrâni şi copii? Cu ani în urmă, am fost oprit de o maşină cu număr de Republica Moldova şi întrebat de o stradă. A, zic, sunteţi români! Nu, suntem moldoveni! Da, dar vorbiţi româneşte! Nu, vorbim moldoveneşte! Am rămas "interzis". Acum aceşti "moldoveni" vor în UE. Din interes. Cu tot respectul pe care-l am pentru rădăcinile şi istoria noastră, sau poate tocmai de aceea, pot spune că nu sunt de acord cu acordarea rapidă a cetăţeniei române pentru moldoveni. Atâta timp cât dumnealor, în majoritatea covârşitoare (judecând după rezultatele recensământului din 2004), continuă să susţină că sunt altceva decat români, nu pot avea pretenţia unui tratament preferenţial în problema acordării cetăţeniei. Populaţia din stânga Prutului trebuie mai întâi să clarifice faţă de ea însăţi ce reprezintă ca popor şi naţiune, şi aceasta impune şi o opţiune clară în privinţa drumului de urmat - est sau vest. Până acum, tot ce am văzut dupa destrămarea URSS, nu a fost decât o penibilă justificare continuă a unui aşa-zis drum "independent", care să împace atât estul cât şi vestul. Sub nici un motiv nu ar trebui schimbată legea. Românii cunosc mult mai bine decât englezii toată situaţia. Nu avem nevoie de oportuniştii din Moldova, iar faptul că numai 2% s-au declarat români spune tot. Văd o grămadă de români de peste Prut în favoarea obţinerii cetăţeniei române. Asta e foarte bine. Dar n-am văzut unul până acum în favoarea unirii cu România. Pur şi simplu nu înţeleg. Înainte să intre România în UE nu i-a prea interesat pe moldoveni de noi. Acum de când ştiu că intrăm în Uniune toţi se consideră români cu drepturi depline. Eu nu cred aşa ceva. Dacă vroiau să fie români cu ADEVĂRAT făceau cerere de redobândire a cetăţeniei înainte de aderarea României la UE, nu acum! Nu cred că mari pretenţii pot avea cei ce se plâng că trebuie să plătească prea multe taxe ca să ramână în România. Trebue să fie clar pentru toată lumea "nu trebuim nimănui". Nu e o soluţie să fugim în UE, soluţia e alta: trebuie să aducem UE la noi în ţară! Să zic că paşi importanţi face România pentru a apropia RM de ea, ar fi o greşeală, dar până la urmă e dreptul lor să dea 3 paşapoarte timp de un an. Oricum, vor ei sau nu, noi suntem români şi punct! Sunt românca din Orhei (fără cetăţenie română). Dacă noi, români din afara graniţei României, dar în hotarele ei, am ajuns să nu fim doriţi de guvernările din Ţară - aceste guvernări NU REPREZINTĂ INTERESELE ROMÂNIEI! Am făcut studii în România. Acum lucrez îin Bucureşti şi plătesc bani pentru studii de masterat. Plătesc şi permisul de şedere (adică plătesc şederea mea în Ţara pentru care a luptat bunicul). Nu mă plâng! Nu cer nimic de pomană! Mi-ar fi însă mai uşor sufleteşte, să plătesc o taxă – oricât, pentru orice, în bugetul Romaniei – nu şi pentru şedere! Pe cei care cred ca basarabenii îşi doresc redobândirea cetăţeniei române pentru plecări în strainătate, i-aş întreba de câte ori au fost în Basarabia?Ce cunosc despre modul de a trăi şi a gândi al românilor din Basarabia? Câţi dintre aceşti "atotştiutori" au insomnii legate de dispariţia satelor româneşti din unele teritorii ocupate? Oameni buni, e o mare diferenţă dintre populaţie şi popor! Presa în general exagerează. În acest caz doar este vorba de o anumită teamă a populaţiei de noi valuri de emigranţi. În momentul în care se va dori blocarea emigrării se va putea face. Peste tot ar trebui un program stil canadian în acest domeniu. Trebuie privit cu înţelegere şi comportamentul mai neortodox al unor aşa zişi cetăţeni estici, după cum se vede comunismul a lăsat sechele. Pentru toate persoanele care invocă interesele pur economice a românilor din Republica Moldova de a obţine (mai bine zis de a redobândi cetăţenia română) să fie clar că atunci când românii din acest spaţiu au fost lipsiţi de aceasta, ei nu au fost întrebaţi de nimeni dacă îşi doresc sau nu acest lucru. Basarabenii sunt tot atât de româani ca oricare român din orice parte a ţării. Ar fi într-adevăr o tragedie ca aceşti oameni ce-au suferit două secole sub jugul rusesc să li se ia dreptul de a fi cetăţeni ai României. Îmi aduc aminte de versurile poetului Aron Cotruş "Rusie roşie' Rusie hâdă, Ne-ai făacut din neam îin ciurdă". Ca de obicei presa, în general vorbind, exagerează aspectele negative ale oricarei probleme. Tot ce e rău este "strigat" în gura mare, exagerat şi amplificat, pe când ce e de laudă e ascuns printr-un colţişor de unde nici nu răzbate la suprafaţă. Legat de ceea ce ar trebui să facă România cu privire la fraţii de peste Prut să nu uităm că şi ei sunt tot români şi din câte cunosc eu, cei care au venit în România să înveţe sau să facă ceva nu s-au făcut şi nu ne-au făcut de ruşine. De ce trebuie să-i abandonăm şi să le închidem porţile, n-au suferit ei oare mai mult decât noi? Lucrez de 2 ani cu studenţi şi ONG-uri din Basarabia, şi am ajuns să îi cunosc destul de bine. Foarte mulţi basarabeni de calitate se zbat ca să îşi întemeieze o familie în România, însă greutăţile sunt împovărătoare, în condiţiile în care sunt catalogaţi "străini" de către statul roman. Ca să nu spun şi că este un termen juridic care îi raneste. Nu este greu să observi că sunt români 100%. Faptul că printre cetăţenii Republicii Moldova pot exista şi grupuri infracţionale, este o problemă si a Interpol-ului şi cred ca trebuie să fie capabilă să gestioneze aşa ceva. Majoritatea basarabenilor, dacă vin să munceasca în UE, fiţi sigur că vin ca să îşi întreţină familia şi automat să contribuie la creşterea economică în ţara respectivă. Eu sunt student în România, la Galaţi în anul IV. De 4 ani mă zbat să redobândesc cetăţenia română, ce mă macină cel mai tare e că ambii mei părinţi au şi buletine şi paşapoarte româneşti de 5 ani. Faptul că am 22 ani nu cred că mă face să nu fiu totuşi copilul lor. De ce să mai aştept? Peste 2 ani termin facultatea şi gata, în România nu mai am ce căuta pentru că voi avea nevoie de permis de muncă ca să găsesc de lucru aici. Oare aşa ceva este admisibil? Statul român îţi oferă bursa de studii dar cu "condiţia" ca să nu lucrezi după facultate pe teritoriul României. Întrebarea este, de ce ne mai oferă această bursă şi de ce mai cheltuie banii cu noi? Nu sunt de acord cu părerea românilor în special a celor plecaţi în străinătate, cum e posibil să ne trimiteţi la Moscova? Sunt de 9 ani în România, cu liceu şi facultate terminată, cu bunici foşti cetăţeni români şi cu toate astea, deşi în suflet suntem români, la cetăţenie ne scade speranţa de a o redobândi vreodata. E trist ce se întâmplă, consider căa cei din afarăa ar trebui să ne ajute, nu să se opună. Nouă nu ni se permite să ajungem la o reuniune de tineri organizată în Europa din cauza paşaportului, trebuie să stăm săptămâni întregi la consulate pentru o viză ca să poţi ajunge în Occident şi să vezi ce înseamna democraţie, să capeţi experienţa tinerilor de acolo. Fiţi mai indulgenţi cu noi, fraţi români de pretutindeni! Tony Blair, a afirmat că lui nu-i este frica de "invazia" românilor, dimpotrivă, susţine această iniţiativă, întrucât Marea Britanie are nevoie de braţe de muncă. Acelaşi lucru va fi resimţit şi în Romania, în cel mai scurt timp. Faptul că românii(moldovenii) din Basarabia ar dori să-şi redobândească cetăţenia, n-ar trebui să fie o problema pentru guvernul României, dimpotrivă. Desigur, chiar şi eu susţin că e nevoie de o filtrare ATENTĂ a cererilor. Dar asta nu înseamnă că acest caz trebuie "clasat". Simplificare (nu până la extremă) şi monitorizare (nu până la absurd) Celor care au avut cetăţenie română înainte de 1940 ar trebui să li se redea cetăţenia imediat, dacă o solicită. Cei care s-au născut în afara graniţelor de atunci ale României, indiferent dacă au avut bunici sau părinţi cetăţeni români este normal să aştepte 4 ani (mi se pare rezonabil, făcând comparaţie cu obţinerea cetăţeniei de către cetăţenii români în Spania, Franţa, etc). Presa din Marea Britanie, ca şi presa de la noi, caută subiecte şi acolo unde nu prea sunt. Personal nu cred într-o invazie de cetăţeni moldoveni în Marea Britanie, după cum nu cred nici într-o invazie de cetăţeni moldoveni în România. Şi mai este un lucru important: crede cineva că oamenii îşi lasă locurile natale şi merg să muncească şi să trăiască precar printre străini de prea mult bine? Campania de presă din Regatul Unit este neinteresantă. În ceea ce priveşte acordarea cetăţeniei române, eu zic că legea actuală trebuie menţinută. Unire?Cine ar vrea să se unească cu România, poate doar moldovenii, care până acum spuneau că le-au invadat ţara. Unire, da, peste vreo 20-30 de ani. Şi aşa ţara asta merge cum merge. Şi de ce toţi cetăţenii Republicii Moldova vor aşa deodată cetăţenie română? Asta doar pentru a profita de statutul care vine cu ea odată intraţi în UE. 99% sunt mânaţi de interese pur economice şi sincer mă bucur cu introducerea noului sistem de vize. Nu cred că tot ce-i legat de Marea Britanie este bine şi ideal, cum e şi în cazul dat cu părerea despre cetăţenie. La tema privind redobândirea, repet, redobândirea şi nu acordarea cetăţeniei cetăţenilor români (de altădată) pot să le aduc aminte ziariştilor englezi despre un cuvânt, acel al Istoriei şi al dreptului fundamental dat omului de Dumnezeu privind libera circulaţie. Că voi avea paşaport românesc, aceasta mă priveşte pe mine şi socot că nu mai au drepturi să ne spună nouă să iubim ori nu neamul şi credinţa. Eu înţeleg ca ziariştii fac bani scriind tâmpenii sau adevăruri, dar cred că ar trebui să fie cinstiţi faţă de statutul de jurnalist. Nu mă interesează campania de presa din Marea Britanie, fie la ei acolo. Noi acordăm cetaţenia tuturor românilor din Basarabia. Pentru ca batrânii au zis ca "în tigaia în care încinge munteanul, este loc şi pentru moldovean". Să mă ierte presa britanică, dar pentru noi batrânii sunt sfinţi! 1. Campania din presa tabloidă, ajutată din păcate şi de nume respectabile precum Daily Telegraph, e vocalizarea a ceea ce gândesc mulţi britanici - desigur nu toţi. Complex de superioritate - britanicii sunt mult mai dispuşi să acorde ajutoare, dar mult mai reticenţi să investească - de ce oare? E mai usor să dai de pomană şi să te simţi superior? Moldovenii veniţi în orăşelul meu, după '89, sunt harnici şi întreprinzători şi sunt oameni liniştiţi. Campania de presă din Marea Britanie mi se pare subiectivă şi răuvoitoare, ca şi cea împotriva românilor. România ar trebui să-şi primească fiii înapoi. Cu cât mai repede, cu atât mai bine! Cred că Marea Britanie poate impune anumite restricţii dacă interesul naţional o cere. România nu poate impune restricţii fraţilor moldoveni aşa cum Germania nu a impus restricţii germanilor din est. Aud în ultima vreme că este posibil să acoperim deficitul de mână de lucru provocat de emigrarea unor români în Occident cu muncitori din Pakistan, China sau alte ţări asiatice. De ce să nu-i încurajăm pe etnicii români din Moldova, Ucraina, Siberia sau pe românii şi aromânii din Balcani să vină să lucreze la noi, ne asiatizăm sau ne românizăm? Este regretabil faptul că ţara britanicilor ne are şi în continuare pe noi, românii din Basarabia, drept oameni de mâna a doua. Sincer vorbind, nu mai înţeleg pentru care cauză am expus pericolului atât viaţa personală, cât şi a familiei mele, chiar şi a copiilor, în manifestările din Piaţa Marii Adunări Naţionale a Chişinăului. Ca să ajung la huiduielile poporului, limba căruia o studiez cu sârg de mulţi ani, şi pentru care am o stimă şi respect? Cred că mulţi dintre britanici au şi uitat secvenţele bâtelor poliţieneşti căzute pe capurile demonstranţilor din centrul Chişinăului. E necesar să se vadă şi partea bună. Nu am deocamdată paşaport românesc, de fapt nici nu prea am avut timp. Dar, la drept vorbind, ar fi trebuit să rup din bugetul familiei mele pe vremuri vre-o 200 USD, şi acum nu rămâneam la hotarele EU. Credeţi, că miile de români (dar şi neromâni, chiar veniţi de pe aiurea), care au "cumpărat" paşapoartele româneşti sunt mai puţini periculoşi pentru britanici ca mine? Răspunsul le aparţine... Moldovenii, oltenii, bănăţenii, ardelenii sunt sau nu români? Să nu ne diferenţiem prin noţiunea de regiune! Cu inima ne-am unit, însă un act politic ne-a despărţit. A venit timpul ca un alt act politic să repare ce a greşit cu ceva timp în urma. Ce 4 ani? Ce complicaţii? Paşapoartele româneşti trebuie să curgă, ca pe bandă fără complicaţii, în posesia fraţilor moldoveni-români! Să procedeze la fel de corect ca şi până acum... Dacă sunt probleme se poate oricând restrânge din partea României eliberarea de paşaport românesc pentru cei de peste Prut... Cred că se face prea mult caz... Fenomenul "Gică Contra"... 1. Interesele celor de la putere din spaţiul ex-sovietic de a nu se schimba mentalitatea electoratului filocomunist; 2. Interesele ziariştilor britanici de a găsi senzaţionalul unde nu există. Nu pot crede, că serviciile secrete britanice tremură de frica că nu pot monitoriza fracţiunea, dintr-o mie de basarabeni repatriaţi anual în România, ce ar dori să ajungă în Regatul Unit. România ar trebui să continue să acorde cetăţenie română basarabenilor de orice etnie care pot dovedi că au fost închişi sau deportaţi pentru că au susţinut valorile statului democratic românesc. Chiar dacă ar trebui să fie monitorizaţi 4 ani pe teritoriul României, asupra modului de integrare în societate. Marea ocazie a unificării am pierdut-o pentru că nici România, nici cei din Moldova nu au vrut unirea din tot sufletul pentru că le-a fost teamă. Dubla cetăţenie îi va ajuta pe fraţii noştri să asimileze şi să înţeleagă Europa. Cât despre părerea englezilor, să le respectăm dreptul de a bea berile zilnice, că de fapt sunt foarte cinstiţi. Politicienii nu sunt incluşi. În condiţiile de relativă libertate şi democraţie în Moldova două aspecte sunt şocante: (1) încă se votează masiv Partidul Comuniştilor; (2) totala lipsă de conştiinţă naţională la majoritatea moldovenilor. Dreptu-i, aceasta jumătate a Moldovei a fost decapitată de elite (culturale, politice, etc..) de către sovietici, dar apatia şi dezinteresul faţă de "românesc" e totuşi surprinzătoare. România ar accepta şi mâine unirea cu Moldova, dar până acum interesul moldovenilor a fost ZERO! În contextul acestei confuzii generalizate, ne trebuie o "găselniţă" gen Cuza (unirea Moldovei şi Valahiei). Băsescu sugerase ceva similar, cu intrarea concomitentă în UE. Acordarea cetăţeniei române tuturor moldovenilor ar fi un prim pas în acest sens. Moldova ruptă în două - se întoarce în mormânt Ştefan cel Mare! Nu cred că ar trebui să se treacă peste cei 4 ani de rezidenţă, nici alte state nu îşi încalcă legile în privinţa aceasta. Mă gândesc că vor dobândi cetăţenia mult mai uşor cei care fac studiile aici şi care chiar se integrează. În legătură cu campania din Marea Britanie. Să nu uităm că am văzut şi noi filmări cu diferite persoane la cerşit. Te deprimă şi te indignează cei care îşi văd de treabă nu ies în evidenţă şi atunci atitudinea este părtinitoare. Eu nu cred că aşa ceva poate fi într-adevăr o problemă semnificativă pentru britanici. În primul rând fiindcă potenţialul de "mobilizare" a forţei de muncă din R.M. este foarte mic, în virtutea faptului că oameni dispuşi să plece peste hotare la muncă au rămas puţini. În al doilea rând, Marea Britanie nu face parte din lista ţărilor preferate de moldoveni ca loc de muncă. Moldovenii preferă să plece la muncă în Rusia (mai ales la Moscova), în Italia şi în alte ţări unde se vorbesc limbi romanice. În al treilea rând, moldovenii vor face concurenţă pentru locuri de munca nu atât britanicilor, cât altor est-europeni, "stimulându-i" pe o parte din ei să se reîntoarcă în ţările lor de baştină. Nu înţeleg reacţia fraţilor noştri români, de ce sunt atât de indiferenţi faţă de moldoveni? Doar avem aceleaşi rădăcini, nu sunt de vină moldovenii că au fost prinşi de Rusia şi obligaţi să se supună regulilor şi dictaturilor ruseşti? Spre informarea românilor aş vrea să spun că Bulgaria ofera cetăţenie MULT mai uşor, pentru ca ei vor să protejeze moldovenii de etnie bulgară, ei luptă pentru drepturile acestora aici, şi acestia sunt o minoritate, ei au privilegii la studii etc, de ce România refuză acest drept majorităţii? 1. O aiureală, să acorzi cetăţenia ţării propriilor tăi cetăţeni. MOLDOVENII SUNT TOT ROMÂNI, cu toate că unii au etnie rusă, ucraineană, gărăuză, bulgară, etc. Deci dată pe loc. 2. Invazia - INVADATORI. De când un câine părăseşte stãpânul? Răspuns: Când îl bate şi-l chinuie. Moldovenii FUG de ce este în Moldova (RSS Moldovenească) ca, de altfel, şi mulţi români. 3. Cei 4 ani, nu le văd rostul. Ce să facă aceşti rupţi de trecut şi părăsiţi de soartă într-o ţară din care chiar proprii cetăţeni pleacă? 4. Da, suntem criticaţi. Normal, le deturnăm stilul inerţial de viaţă şi le reamintim că aşa ceva au făcut şi ei pe meleagurile unde au fost aruncaţi până nu demult. Pare foarte clar că mulţi dintre cei care au scris mesaje la acest forum au picat în plasa tabloidelor britanice. Păi dacă România a atribuit 3000 de cetăţenii solicitanţilor din Republica Moldova în trei ani, deci circa 1000 pe an, cum e posibilă o “invazie” după 1 ianuarie 2007? Apoi, nu este clar de ce a fost suspendată acordarea cetăţeniei în procedură rapidă pentru cetăţenii Republicii Moldova cu numai câteva săptămâni înaintea ridicării regimului vizelor Schengen? Legat de asta, nu vi se pare că obsesia asta cu “Unirea” ar trebui abandonată, din moment ce odată intrată în UE România nu mai poate face ce şi-ar dori unii să facă? Cunosc replica, dar România nu e Germania, iar 2007 nu e 1990. Câtă vreme este o oportunitate de a rezolva un interes al conaţionalilor noştri basarabeni trebuie rapid exploatată. O comunitate nu se construieşte numai cu lozinci şi sentimente. Basarabenii nu se uită spre Moscova pentru că le place Puşkin sau de dorul Mamei Rusii! Consider că ar fi raţional că ţările Europei dornice de mână de lucru să publice listele de locuri de muncă oferite şi cei ce doresc să plece să ştie unde şi în ce condiţii pleacă, ÎN SENS INVERS să se depună oferte de serviciu cu date personale şi confirmarea pregătirii din care angajatorii să aleagă. Experienţa ţărilor aderate arată că nu s-a produs exodul presupus. Campania iniţiată de cele două publicaţii londoneze face parte, cu siguranţă din tabăra opozanţilor extinderii UE, care reprezintă voci din interiorul graniţelor europene. Normal ca, în momentul în care aderarea României a devenit un fapt împlinit vocile antiextindere să-şi concentreze atacul asupra acelora care ar putea deveni pe parcurs potenţiali candidaţi la aderare. Cred că temerile britanicilor că, după ce vor obţine paşaportul românesc basarabenii vor invada Marea Britanie, sunt neîntemeiate, deoarece se ştie că printre ţările preferate de gasterbaiterii moldoveni Marea Britanie nu se prea află în top, din diverse motive. Şi mai există probabilitatea că această campanie face parte dintr-un program mai amplu de intimidare a României, în general, pentru că se ştie că există multe voci din Europa care nu prea înghit statutul României de viitor membru cu drepturi depline al UE. După opinia mea, campania din presa londoneză constituie un semnal care trebuie luat în considerare. România, după 1 ianuarie 2007, faţă de solicitările de redobândire a cetăţeniei din partea celor din Republica Moldova ar trebui să adopte o atitudine pozitivă şi să creeze condiţii pentru rezolvarea favorabilă a acestora. Dacă ţinem cont de realitatea istorică - România trebuie să aibă o legislaţie premisivă pentru acordarea cetăţeniei moldovenilor, dar, nu la voia întâmplării. Cum românii au marea calitate de a uita de neamul lor, e lesne de înţeles ce reacţie vor avea. Să ia exemplu de la nemţi şi unguri care îşi apără etnia cu folos - chiar aici - în România Părerea mea despre campania de presă din Marea Britanie este următoarea: polonezii ne-au luat faţa, ne-au stricat ploile, acolo şi-n Germania. De, dreptul primului sosit! Atitudinea Romaniei după 1 ianuarie 2007 ar trebui să fie de acordare automată necondiţionată a cetăţeniei române tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, iar in paralel aceasta din urmă să acorde cetăţenie moldovenească în aceleaşi condiţii tuturor românilor. Pe lângă afinităţile istorice dintre noi, să nu uitam de interes: dupa Europa de Vest, o să fim în curând foarte interesaţi şi de Rusia. Moldovenii sunt nişte şmecheri, se dau români numai dacă le iese ceva. Am fost la Chişinău şi mi-a fost destul de greu să găsesc vorbitori de limbă română sau măcar moldovenească. Să lăsăm la o parte nostalgia ieftina a neamului românesc de dincolo de Prut, el nu mai există. Deja avem destui repatriaţi. Legea cetăţeniei române trebuie să aibă un amendament referitor la cei care o merită în procedură de urgenţă. Aici mă refer la basarabenii care au fost deportaţi şi închişi pentru vederile pro româneşti şi antisovietice. Ceilalţi să aştepte şi între timp să nu-i mai voteze pe comunişti. În cazul de faţă campania de presă din Marea Britanie are perfectă dreptate. Nu este cazul să vedem prin Londra foşti activisti ai PCUS ajunşi cu paşaport românesc! România după 1 ianuarie 2007 trebuie să întindă mâna celor care în ultimii 60 de ani nu le-a fost ruşine să fie români! Problema este câţi dintre ei sunt foşti membri ai partidului comunist sovietic. În rest, nici Stalin nu a putut visa o astfel de strămutare de sclavi. Indiferent de poziţia Marii Britanii, va trebui acordată cetăţenie românilor de peste Prut. Măcar aşa să facem o unire parţială cu fraţii noştri care nu trebuie uitaţi sau abandonaţi. Cei care vor să intre în spaţiul de civilizaţie să fie bineveniţi. Că vor fi şi nişte infractori printre ei, asta e excepţia, iar nu regula. Până nu demult, în străinatate moldovenii când erau intrebaţi de naţionalitate preferau să spună că sunt ruşi, sau moldoveni, nu vroiau să fie asociaţi cu "ţiganii de români", în ultimul timp de când cu aderarea la UE au devenit ROMÂNI!!! Poate că este puţin exagerată, dar oamenii de acolo se tem pentru slujbele lor, deci pentru viitorul lor şi al familiilor lor. România ar trebui să accelereze procesul de redobândire a cetăţeniei române pentru cei care au dreptul la aceasta, oriunde s-ar afla. În nici un caz nu ar trebui România să modifice legea, deja îngrijorările britanicilor sunt mari cu cele 21 de milioane de români. Moldovenii ar trebui să realizeze că unirea cu Romania ar fi cea mai buna soluţie, dacă vor să fie români să accepte unirea cu ţara. Ce e aia Republica Moldova ? Ce motivare istorică serioasă există în acest sens? Intrarea lor în UE se poate realiza prin unirea cu România. Cred că poziţia României ar trebui să fie cel puţin prudentă, având în vedere situaţia internă sub toate aspectele, mulţimea de probleme nerezolvate, graba cu care va trebui să progresăm (sper!) după intrarea în UE şi multe altele. Dacă pentru Germania de vest, ţara cu economia cea mai prosperă din Europa, unificarea cu Germania de est a avut şi are în continuare un preţ extrem de ridicat sub toate aspectele, pentru România, veşnic nepregătită chiar şi pentru iernile care ştim precis că vin, acea "invazie" despre care ne avertizează presa londoneză ar putea însemna un dezechilibru de pe urma căruia chiar nu ştiu când şi cum ne-am putea reveni. România ar trebui să acorde cetăţenia română TUTUROR cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de naţionalitate, cu o singură condiţie: ca aceştia să declare ÎN SCRIS că sunt de acord cu unirea Republicii Moldova cu România şi cu aderarea R.M. la Uniunea Europeană. Este o părere a presei din Anglia. Este datoria României să aibă grijă de toţi românii din afara ganiţelor, iar pentru cei ce nu cunosc istoria, basarabenii nu din voia lor au rămas pe din afară. În 24 ore nu putea CFR-ul să evacueze toată populaţia din Basarabia Poate sunt idealistă, dar eu cred că simplificarea legii acordării cetăţeniei române pentru fraţii noştri din Moldova ar fi calea cea mai paşnică şi cea mai "corectă" din punct de vedere politic de a reîntregi România. Reîntregirea teritorială a Romaniei pare utopică acum, dar cine ar fi crezut în 1985 că structurile comuniste se vor prăbuşi? Dacă în 10 ani mai mult de jumătate din cetăţenii Moldovei for fi cetăţeni români, unirea teritorială pare mult mai realizabilă. Aş fi curioasă să citesc şi alte păreri în această direcţie. Sunt conştientă că vor exista numeroase consecinţe economice şi sociale pentru care România nu e încă suficient de pregătită, dar dacă Germania a putut, de ce n-ar fi posibil ca şi România să găsească soluţii? Campania de presă din Marea Britanie referitoare la "invazia" cetăţenilor Republicii Moldova, este o continuare a îngrijorărilor legate de aderarea României şi Bulgariei la UE. Presa este făcută ca să se vândă! Ar fi important să ştim care este părerea guvernanţilor din Marea Britanie referitoare la această chestiune Generalizarile în acest domeniu sunt absurde. Nevoia de forţă de muncă în viitor, atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru România vor aduce surprize. Din păcate după aderare, România nu poate acorda cetăţenie fără consultarea UE. De aceea solicitările de redobândire a cetăţeniei române trebuie tratate individual, cu maximă severitate, aşa cum fac şi celelalte ţări din UE. Nu, nu ar trebui să acorde cetăţenie moldovenilor, decât dacă îndeplinesc anumite condiţii (rezidenţă de 5 ani verificabilă, în România, taxe, impozite pe venit, plătite in Romania, etc). România trebuie să acorde cetăţenie fraţilor noştri de dincolo de Prut, Nistru sau din Ucraina ca un drept natural, pentru că şi ei tot de la Râm se trag, sunt urmaşii lui Ştefan, boierul Vlaicu, credincios a lui Ştefan a pus bazele oraşului Chişinău şi am face o greşeală ireparabilă procedând altfel. Cât priveşte campania de presă din Regatul Unit o consider ca o eroare regretabilă care nu reprezintă ospitalitatea britanică manifestată în decursul istoriei. Un deziderat îinainte de anii 90 era de a căţători ca un drept fundamental al omului iar acum cand l-am obţinut să venim cu tot felul de invective de a bara acest drept pe motive economice. Românaşul nostru nu va rămâne în Occidentul bogat şi rece, se va întoarce pe ogorul pe care l-a părăsit din motive economice. România trebuie să continue cu paşi alerţi să acorde cetăţenia tuturor românilor care datorită vitregiei istoriei i-a separat. Moldova poate alege între România şi independenţă. Începând cu 1 ianuarie 2007, alegând Romania, Moldova va alege practic aderarea automată la UE (aşa cum s-a întâmplat prin unificarea Germaniei de est cu RFG în 1990). Nu cred că exista vreo ţară din Europa în afara Uniunii Europene care nu doreşte aderarea la UE. Daca însă Moldova nu doreşte unirea cu România trebuie să îi acceptăm hotarârea şi să îi urăm noroc. Ar avea foarte multă nevoie de el ca să prospere şi să asigure un trai decent generaţiilor viitoare. Moldova are propria conducere şi un statut individual, aşa că România nu trebuie sa târască dupa ea Republica Moldova, care şi aşa e de partea ruşilor. Aşa cum este, legea cetăţeniei este foarte bună. Mă miră faptul că românii instalaţi cu traiul departe de ţara lor îi trimit pe basarabeni la Moscova! Suntem români şi fără paşaport românesc la mână! Mai români decât toţi românii din România, darmite cei plecaţi în UE şi America de Nord! Pentru a lansa judecăţi de valoare despre românismul din Basarabia trebuie să trăieşti prin durere şi suferinţă acest statut! România nu numai că trebuie să faciliteze redobândirea cetăţeniei româneşti pentru basarabeni, ci să-şi asume şi mea culpa istorică! Ce vină are populatia basarabeana ca a locuit pe o palma de pamant in bataia cizmei rusesit? Mă miră şi mă indignează cinismul strigător la cer al unor "români" care în numele bunăstării lor materiale (Doamne fereşte să o împartă cu basarabeanul) emit opinii aberante şi frustrante pentru o fărâmă de popor - cea care suntem noi, românii basarabeni. Filtrul acordării cetăţeniei române trebuie să fie mult mai dens; am mai spus-o şi cu alt prilej; moldovenii doresc paşaport românesc nu pentru faptul că sunt conştienţi de natura lor istorică de români, ci de şansa de a merge în Europa mai lesne decât până acum. Cetăţenii Moldovei nu sunt problema noastră! România nu este în stare să se ocupe de problemele propriilor cetăţeni din ţară, darămite de problemele cetăţenilor români care locuiesc în afara graniţelor ţării ! Din punct de vedere oficial, aş spune că România trebuie să pună capăt problemelor cu care încă mai are de luptat, având in vedere aderarea la UE! Până acum moldovenii nu au fost interesaţi de cetăţenie. Să stea acolo unde sunt şi să se ducă la Moscova, nu la Londra. Cei mai mulţi dintre moldovenii care ar primi cetăţenia română vor fi bucuroşi să rămână în Romania, unde cunosc limba şi se integrează mai uşor, salariile sunt mai mari decât în Moldova şi din 2007 - 2008 în multe sectoare de activitate se va resimţi o puternică lipsă de forţă de muncă. Ritmul lent în care vor obţine cetăţenia română (poate câteva mii pe an) va face ca emigraţia moldoveană în Uniunea Europeană să fie aproape insesizabilă. Pentru orice om care vrea să gândească este evident că temuta invazie a Albionului de către românii basarabeni e doar un balon de săpun, o afacere de politică internă britanică. În primul rand pentru că basarabenii preferă Italia, Spania şi Portugalia, iar în al doilea rând pentru că 90% din cei care au vrut să plece sunt deja acolo. Romania ar trebui să urgenteze şi să simplifice la maximum procesul de redobândire a cetăţeniei române de către cei care au acest drept, atât din Republica Moldova, cât şi din Ucraina. Cât despre cei care au temeri că prin intermediul acestui proces absolut toţi cei 300.000 de moldoveni vor emigra în UE sau mai ales că toţi vor pleca în Marea Britanie, aş spune că ar trebui să se gândească mai bine. Ar trebui să nu se uite că o mare parte din forţa de muncă din Moldova este deja plecată la lucru în străinătate: o parte în Rusia, iar o altă parte în UE şi în Romania, iar 300.000 de oameni reprezinta 10% din populaţia actuală a Moldovei. Cu siguranţă că o parte dintre ei se vor folosi de paşaportul românesc pentru a putea merge la lucru în UE, dar numărul acestora nu va fi atât de mare pe cât se aşteaptă unii. Relaţiile dintre România, Republica Moldova şi românii din jurul graniţelor lor nu pot fi dictate de o campanie de presă din Marea Britanie. Oricum, această campanie de presă nu are fundament, pentru că nu are legătură cu realitatea: se manipulează teama omului în faţa globalizării, şi aceasta din motive comerciale (eventual executând şi cine-ştie ce lobby anti-românesc). | LEGĂTURI Presa britanică despre "invazia" moldovenilor06 Octombrie, 2006 | Ştiri Monica Macovei despre redobândirea cetăţeniei române03 Octombrie, 2006 | Ştiri LEGĂTURI LA SITE-URI EXTERNE BBC nu este răspunzător de conţinutul paginilor de Internet ce nu îi aparţin | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||