|
Dan Voiculescu şi fosta Securitate | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat că va ataca în justiţie o decizie a CNSAS, care afirmă că a făcut poliţie politică pe vremea regimului comunist. Dan Voiculescu a spus că a colaborat cu Securitatea aşa cum o făceau toţi cetăţenii României înainte de 1989. Care este opinia Dumneavoastră cu privire la cazul Dan Voiculescu? Este probabilă retragerea din coaliţia de guvernare a Partidului Conservator? Nu poate fi vorba de o retragere de la guvernare deoarece, în eventualitatea unor alegeri anticipate, PC-ul nu ar putea să facă o alianţă susceptibilă să-l propulseze în parlament. 1) Nu-l cunosc pe Dan Voiculescu, după figură pare un tip crispat, dar hai să fim serioşi! A lovi în foştii securişti şi colaboratori ai Securităţii înseamnă a lovi în spiritul întreprinzător românesc, care la vremea respectivă avea puţine opţiuni, una din ele, importantă, fiind colaborarea cu (sau angajarea în) Securitatea românească pentru a face un ban grămadă (în plus). Şi cine nu ar fi dorit să facă un ban în plus. Nuanţa intervine când se pune întrebarea: la ce secţie? Voiculescu nu este doar el cu musca pe căciulă, sunt foarte mulţi politicieni la fel. Mă miră faptul că se loveşte în el ţinând cont de puterea media pe care o are şi mă aştept la un puternic atac asupra lui Băsescu (cel care pare a fi în spatele operaţiunii de demascare a trecutului lui Voiculescu). Ce atâta panaramă cu "uite securistul Voiculescu, nu e securistul Voiculescu!"? În timpul studenţiei am fost şantajat şi speriat de securistul Universităţii şi m-am trezit informator! Eram chemat lunar prin diverse cabinete ale unor profesori respectabili de altfel, de acest securist, unde mi se dictau "Note informative" cu subiecte ca "studenţii străini sfidează prin comportamentul lor morala comunistă", "studenţii şi profesorii sunt interesaţi de ultima cuvântare a tovărăşului N.C." şi alte asemenea prostii. Din păcate, atunci, nu a fost nimeni să-mi spună ce înseamnă a fi "informator". Nici măcar "Europa liberă" nu făcea o asemenea educaţie. Părinţii mei, oameni simpli de la ţară, nici atât! Mai târziu, la absolvirea facultăţii, am intrat în conflict direct cu Securitatea după ce am intrat în legătură cu un grup de tineri neoprotestanţi dizidenţi din Iaşi. Am refuzat să mai dau "note informative", în schimb am simţit cu adevărat ce înseamnă persecuţia şi mâna lungă a Securităţii. De câţiva ani tot fac cereri la CNSAS să-mi citesc dosarul, dar răspunsul este acelaşi politicos şi argumentat "Nu". Între timp, cu toate că am avut mult de suferit de pe urma poliţiei politice comuniste foşti prieteni, îmi mai fac aluzii răutăcioase la trecutul meu de informator. În concluzie, cred că ar trebui ca toţi acei români care înainte de 1989 au fost în slujba Securităţii şi care astăzi au funcţii de conducere sau sunt lideri de opinie (vezi ziariştii din radio-TV) ar trebui să aibă bunul simţ să se dea deoparte. Dacă am fost cu adevărat informator sau doar un informator "pocăit", nu pot să-mi dau seama . Credeţi că este posibil ca avocatul domnului Voiculescu să nu fi observat lipsa unor file din dosar? Mie personal mi se pare puţin probabil, cu atât mai mult cu cât vorbim de un avocat cu experienţă. Mult mai plauzibilă sună ipoteza că domnul Voiculescu a decis să "piardă" anumite documente care l-ar fi incriminat. Cazul Voiculescu bântuie imaginarul românesc de 16 ani. Cred că românii sunt mai mult intrigaţi de fabuloasa lui avere decât de activitatea lui securistică, şi având în vedere imoralismul mulţimii, aceasta este mai degrabă curioasă de felul cum acesta şi-a căpătat bunăstarea decât de lacunele lui morale şi, mult mai mult, avidă de a beneficia de această avere (vezi afluenţa de înscrişi în partidul-televiziune al acestuia), iar în lipsă, macar să-l vadă coborât la condiţia plebee de la care a plecat. Despre retragerea de la guvernare şi de toate consideraţiile politice vânturate în aceşti 16 ani, ce să spun? Cred din ce în ce mai mult că România ar fi intrat mai repede în Uniunea Europeană fără guvern şi fără parlament şi ar fi făcut trecerea la economia de piaţă mai puţin costisitor lipsindu-se de capitaliştii moşiţi de serviciile secrete. Dar, e adevărat, cu mai puţină sărăcie şi mai puţin umor! E binecunoscut "pragmatismul" liderului Partidului Conservator, lipsa lui de greţuri doctrinare, atunci când vine vorba să-şi folosească cele două arme din dotare: SRL-ul mass-media şi procesomania. Nu mă-ndoiesc că Dan Voiculescu va uza de ele, mai ales acum, cînd e urmărit de trecut, când nu-şi mai poate "conserva" puterea cu "umanism". Cu o întârziere de un an şi jumătate (şaisprezece, după golănimea din Piaţă) soluţia imorală începe să se taie ca maioneza. Nu aruncaţi uleiul la canal! Ardeţi-l! Voiculescu este un fost comunist, care nu ştie decât ceea ce a învăţat foarte bine. Sa mintă. De ce? Pentru că, dacă a colaborat cu Securitatea, nu a făcut-o ca TOŢI CETĂŢENII ROMÂNIEI. Asta e o mare minciună. Nu toţi cetăţenii au colaborat ce Securitatea. Ci doar cei ce aveau de câştigat funcţii din asta. Nu este singurul caz din politica noastră. Mulţi dintre cei ce azi sunt mari politicieni şi oameni de afaceri asta au făcut. De ce nu o recunosc? Dan Voiculescu a jignit poporul român, care în majoritatea lui covârşitoare a fost o VICTIMĂ a Securităţii, în perioada Comunistă. Mă aştept ca societatea civilă din România, prin organizaţiile ei, să răspundă public afirmaţiilor securistice ale lui Voiculescu şi, eventual, să il dea în judecată pentru calomnierea poporului român. Consider că domnul Dan Voiculescu va deveni în curând un "cadavru politic", tocmai din cauza acestor afirmaţii inadmisibile pentru un politician şi care reprezintă o evidentă greşeală politică. Încă o dată se demonstrează că Partidul Conservator este "soluţia imorală" a guvernării actuale şi sper să dispară cât mai rapid de pe scena politică a României. ŞANTAJ la porţile Europei înainte de aderare! Ce vrea să spună Dan Voiculescu, că am fost o naţie de turnători şi colaboratori?! El este acum colaboratorul izbăvit care forţat îşi recunoaşte păcatele, dar care trage milioane de conaţionali după el în marea ruşine a dezastrului comunist? Diversiune tipică securisto-bolşevică. Vrea să discrediteze România la momentul aderării în faţa Europei, că am fi o naţie de colaboratori ai securităţii-criminalo-comuniste? Asemenea declaraţii incriminatorii la adresa întregului popor mai auzeam în 1990 de la Silviu Brucan, care spunea că poporul român este STUPID!! Şi disidenţii şi familiile lor, în opinia lui Dan Voiculescu, erau tot securişti şi informatori?! Acest COLABORATOR, care recunoaşte că a fost, gândeşte şi se exprimă ca personajele din romanul 1984 al lui George Orwell. Dan Voiculescu este etalonul politicianului român de tranziţie: fără scrupule, urmărindu-şi interesele financiare, trecând dintr-o barcă în alta din 4 în 4 ani, şi bineînţeles cu un trecut dubios. Şi părinţii mei erau muncitori şi cetăţeni ai României înainte de '89, dar n-au colaborat cu Securitatea. Cred că dezamăgirea dlui.Voiculescu e colosală: era mai mult ca sigur că dosarul lui e undeva bine dosit şi nu va ieşi la suprafaţă. E posibil ca scandalul iscat să fie un şantaj politic menit să-i blocheze intrarea în Guvern, dar trecutul trebuie asumat. Cât despre Guvernare, aceasta ar merge şi fără PC atât timp cât PSD-ul nu e pregătit de anticipate. Se pare că Dan Voiculescu se simte cu musca pe caciulă şi de aceea reacţionează aşa cum reacţionează. Dacă PC se retrage de la guvernare, dovedeşte încă o dată că într-adevăr reprezintă o soluţie imorală. Până la urmă, aceasta decizie a CNSAS care urmează să fie dată publicităţii în 15 zile sună a şah dat lui Dan Voiculescu şi ca o invitaţie la negociere. Este un război al nervilor şi se joacă foarte tare, atât la vedere, cât şi pe sub masă. Ce anume se negociază? Vorbim aici de chestiuni nu foarte vizibile, evident cu o miză foarte importantă, pentru că iată, lucrurile tind să degenereze. Vom avea în mod cert pierderi multiple de imagine din acest război al bombardamentului informaţional din presă, de aproape fiecare parte a celor implicaţi în această luptă. Personal, cred că retragerea din coaliţia de guvernare a Partidului Conservator, indiferent de decizia CNSAS, este puţin probabilă. Dacă totuşi acest lucru se va intâmpla, Partidul Conservator riscă să devină ţapul ispăşitor al tuturor eşecurilor acestei guvernări, inclusiv principalul acuzat al instabilităţii şi crizei politice astfel create, cu toate consecinţele legate de data aderării României la UE care decurg din aceasta. Afirmaţia D-lui Voiculescu, că toţi românii au colaborat cu Securitatea este o infamie cu rost de diversiune politic al cărei iz securistic te trăzneşte de la o poştă. Securitatea i-a împiedicat până la 22 decembrie 1989 (uneori şi după) pe cei care nu aveau origine socială curată să meargă la şcolile la care vroiau, să intre la facultate, să exercite răspunderi în întreprinderi, să locuiască în cartierul unde găseau o locuinţă care le agrea, ca să nu mai vorbesc de limitarea salariilor, de interdicţia copiilor de a avea medii peste 7, de interdicţia de a pleca în străinătate, etc., etc. Dan Voiculescu nu poate fi atins nici măcar cu o floare, că te dă în judecată. Oare milioane de români care au fost acuzaţi că au fost turnători la Securitate ce ar trebui să facă? Spune chiar că-şi va retrage partidul de la guvernare. Evident, haita de tineri politicieni din PC a prins gustul puterii şi vor mârâi rău la tentativa liderului de a scoate partidul de la guvernare. Dan Voiculescu a deschis cutia Pandorei din care au ieşit duhurile rău mirositoare ale Securităţii din anii '80, iar acum SRI-ul încearcă cu disperare să pună capacul la loc. Câtă mizerie colcăie în ţara asta! Şi uite că se poate foarte bine, mass-media pune batista pe ţambal în cazul Dan Voiculescu-Secu, nimeni nu sapă în tenebrele comuniste să ia poziţie mai "vânoasă" în acest caz, care va deveni emblematic pentru acest regim (Băsescu), o să mai fie iar o secvenţă din "câinii latră- caravana trece", tipic comunista? Se pare că asta se prefigurează! Domnul Voiculescu vrea să profite de poziţia pe care o are, aceea de partener indispensabil într-un moment delicat al guvernării, pentru a obţine un fel de certificat cum că nu a fost securist, pentru a se pune la adăpost pentru mai târziu. E un fel de şantaj pe care Dan Voiculescu încearcă să îl facă la adresa întregului stat român, pe care dânsul îl identifică cu puterea politică. El ştie că mai târziu îi va fi imposibil să facă acelaşi lucru, după integrarea europeană, când importanţa lui va scădea. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||