|
3 candidaţi la Preşedinţia Camerei Deputaţilor | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Cine este este persoana cea mai potrivită pentru a-i succeda lui Adrian Năstase în funcţie? Are PSD dreptate când susţine că funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor i se cuvine, potrivit Constituţiei? În cele din urmă nu cred că are mare importanţă ce culoare politică are Preşedintele Camerei. Dacă ar fi după Constituţia României, da, PSD-ul ar avea dreptate. În fine, cine câştigă ar fi bine să facă tot posibilul să pună pe lista priorităţilor aderarea Romaniei la U.E. şi astfel să nu mai vedem palme date peste ochi de comisarii Uniunii. Pentru a răspunde exact la întrebare ar trebui cunoscută Constituţia. Nu cred că întrebarea de pus este: nu dacă i se cuvine Constituţional, căci aceasta nu e o întrebare pe care să se poată dezbate, nefiind vorba de opinii ci de fapte concrete. Întrebarea e mai degrabă dacă e democratic, sau bine pentru România. Şi aici e clar. Parlamentul este un grup de oameni (aleşi da, dar tot oameni). Din punct de vedere strict democratic, ar trebui reprezentaţi de către o persoană care să reprezinte majoritatea şi nu o minoritate, din orice partid vine. Dintre doi incompetenţi, pe cine aleg? Pe cel mai putin incompetent. Coaliţia foarte probabil va veni cu marioneta pe care să o mişte cum doreşte. Interesul politic cred că va prima în continuare peste interesul naţional. C-aşa-i peste tot. Sper să mă înşel, sper să se schimbe ceva şi să nu ajung să îmi cresc copiii în acelaşi circ în care am crescut şi eu. Chiar dacă ar avea dreptate PSD-ul şi preşidinţia Camerei i s-ar cuveni, cred că minimum de bun simţ ar trebui să-i ţină deoparte deocamdată. Toată presa scrie că lumea nu mai vrea PSD, iar presa scrie ce vrea lumea să audă, că altfel nu s-ar mai vinde. Cât despre canditatura PC, trebuie să fie mereu un Gică-Contra. Dar dl.Voiculescu n-a văzut chiar nici un sondaj mai recent? Are PC-ul mai mult de 3%? La o adică, indiferent cine ar veni în locul lui Adrian Năstase, să fie o persoană modestă, competentă, înţeleaptă şi nu în ultimul rând să nu fie o persoană compromisă din punct de vedere justiţiar! Nu culoarea politică ar conta ci onestitatea şi popularitatea acelui om şi nu în ultimul rând corectitudinea! Trebuie să ia sfârşit această odisee a oamenilor implicaţi în politică care ocupând funcţii şi posturi în fruntea ţării noastre au neruşinarea de a abuza de acestea şi totodată prin problemele lor personale să aducă prejudicii societăţii româneşti atât în plan intern dar mai cu seamă pe plan extern! Alianţa DA nu va reuşi din simplul motiv că PC nu a fost niciodată cu Alianţa, iar UDMR, doar atunci când a fost vorba despre propriile interese. Nu-s cu PSD-ul, dar dacă PSD pierde funcţia, Geoană ar trebui să plece din partid pentru că este din altă parte. Este nevoie de o conducere care să fluidizeze toate acţiunile pentru integrarea europeană. Deci, coaliţia de guvernare trebuie să preia Preşedinţia Camerei Deputaţilor. Normal, coaliţia de guvernare trebuie să preia preşedinţia Camerei Deputaţilor, bineînţeles, dacă democraţia funcţionează în România! Avem nevoie de o persoană modestă, cu dragoste pentru viitorul României. În această lume egoistă fiecare se gândeşte la sine, numai eu mă gândesc la mine. Sunt, deci, candidatul cel mai bun (Ce bine că măcar în acest punct toţi avem această părare). Decisive vor fi din nou voturile Partidului Conservator, pentru că este clar că PRM va merge pe mâna PSD-ului, a cărui opţiune se conturează a fi Valer Dorneanu. Oricât de hulit şi de antipatizat, PC arată că îşi exercită extrem de bine exerciţiul puterii, în condiţiile unui echilibru aproape perfect între celelalte forţe politice. Sunt şanse mai mari ca după turul I al alegerilor pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor - sunt anunţaţi cel puţin 3 candidaţi - voturile Conservatorilor să meargă tot către candidatul PNL. Ce va implica această negociere politică, rămâne de văzut, însă dacă doreşte să rămână pe scena şi după 2008, Partidul Conservator va trebui să îşi promoveze măcar una dintre iniţiativele legislative anunţate - cea mai viabilă fiind reducerea procentului TVA pentru alimentele de bază. Cred că e un test de democraţie ca fiecare să vină cu un candidat, şi cel care obţine cele mai multe voturi să câştige. În ţările cu tradiţie sunt două sau chiar trei runde de vot până se obţine un compromis. Daca Alianţa DA îşi mobilizează parlamentarii, au şanse să obţină preşedinţia Camerei, dacă nu se va întâmpla ca de obicei şi PSD-ul îşi va împinge candidatul în faţă pe uşa din dos, în timp ce partidele puterii se vor certa între ele. Sunt de părere că această funcţie va fi preluată de cei din actuala putere. Pentru că aceştia vor beneficia şi de voturile Partidului Consevator, care acum sunt şi ei la guvernare. Oricum, totul e un circ! În acest moment toate opţiunile sunt posibile. Preşedinţia Camerei nu mai este în acest moment o miza foarte importantă. În negocierile care urmează intră în calcul partide cu ponderi şi agende mult diferite faţă de cele rezultate din alegerile din 2004. Negocierile vor fi în spatele uşilor închise iar noi, din hotărârea luată, vom îincerca să discernem la ce a renunţat sau ce a obţinut fiecare în schimbul votului, adică mai clar, miza reală a jocului la acest moment. Totul în pura tradiţie bizantină a politichiei româneşti. Cu alegerea noului Preşedinte al Camerei s-ar putea să găsim şi cheia pentru înţelegerea mai buna a controversatei demisii a lui Adrian Năstase. Postul va reveni tot PSD-ului. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||