Skip to main contentAccess keys helpA-Z index
BBCCzech.com
Aktualizováno: sobota 28. ledna 2006, 13:48 SEČ
Poslat stránku emailemVerze pro tisk
Váš názor: Má se odstranit vepřín v Letech u Písku?
Vepřín v Letech u Písku
Zástupci romských organizací už několik let usilují o odstranění vepřína, který stojí na místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy.

V táboře přišlo o život 326 lidí, z toho asi polovina dětí.

Evropský parlament v rezoluci odsoudil diskriminaci Romů a požádal Českou republiku, aby vepřín z místa bývalého tábora odstranila.

Pro text rezoluce hlasovalo 497 poslanců, proti jich bylo 25, mezi nimi i europoslanci české ODS.

Podle českého prezidenta Václava Klause by se o vepřínu v Letech u Písku mělo rozhodovat v Česku a ne v Evropské unii.

Místopředseda českého Senátu Petr Pithart prezidenta Klause za jeho postoj k rezoluci kritizoval.

Česká společnost podle něj zklamala, protože za 15 let demokratického vývoje nebyla schopna se vepřína zbavit.

Měl by podle Vás být odstraněn vepřín z místa, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor?

Souhlasíte s tím, aby odstranění vepřína v Letech na Písecku výslovně žádala rezoluce Evropského parlamentu?

Své názory můžete poslat prostřednictvím formuláře v pravém sloupci. Chcete-li, aby byly následně zveřejněny na této stránce, nezapomeňte prosím vyplnit své jméno a město, kde bydlíte.

Na místě, kde stával dříve koncentrák, teď stojí koncentrák nový. Jsem pro zrušení vepřína - z etických důvodů, ne protože by to někoho mohlo urazit, vždyť prasata jsou také živé cítící bytosti. Štvě mě pohled většiny lidí na tenhle problém, protože ve vepřínu vidí jen něco, co smrdí, a prasata asi jen jak špinavé kusy masa. Nikoho nezajímá, že také trpí. A je jedno, jestli na místě, kde před nedávnem byl koncentrační tábor nebo něco jiného. Nacisti berou Romy, Židy a jiné rasy za méněcenné. A téměř všichni lidé berou zvířata jako méněcenná. To je také nacismus. Nechci se odvracet od tématu, vím že můj příspěvek diskuzi rozšiřuje i do jiných sfér. Jen by bylo fajn si uvědomit, že je tu další strana, i když se nemůže sama projevit.
Anna S., Praha

Proboha, kdo si tady zase chce namazat kapsičku? Raději umožněte Romům levnější bydlení, pro romské děti řádnou návštěvu škol a řádnou pobídkou vytvořte pro Romy, kteří by chtěli pracovat, možnost zaměstnání. Vyhazovat finance za nějaký pochybný pomník a vykupovat kvůli tomu vepřín - jistě za slušnou sumu - považují za nesmyslné.
Josef Hemis, Ústí nad Labem

Záležitost se netýká našich občanů, ti se etniku obětovali, až příliš ho trpěli. Je to věc hlavně Havla, ten má na toto řešení peněz dost!
Lubor Svoboda, Praha 5

Na této stránce chybí mapka s přesným vyznačením hranic koncentráku a hranic vepřína. Nedávno jsem se vypravil na místo samé a bylo mi řečeno, že prasečák stojí mimo hranice koncentráku. Je-li tomu tak, jeví se mi současný pomník docela důstojným připomenutím relativně dávných utrpení.

Myslím, že naši dnešní Romové by spíš než bourání prasečáku uvítali větší podporu jejich kultuře, citlivou péči o vzdělání mladých Romů, vytváření pracovních příležitostí pro Romy z iniciativy obcí, krajů i státu nebo pomoc při integraci dětí z dětských domovů do společnosti, o drogové závislosti nemluvě,atd.

Romská mentalita určitě nepreferuje minulost před přítomností, ani mravní ideály před realitou. Bourání prasečáku je produktem našeho alibismu, naší pohodlnosti. Většinová společnost si tak kupuje odpustek, romské iniciativy pochybnou prestiž u svých lidí. Není v tom moudrost, ani láska, ani Bůh. Mrtvé nechme mrtvým a pečujme o duši živých.
Jan, Plzeň

Rozhodně by se měl odstranit. Připadá mi krátkozraké preferovat ekonomické zájmy v takových případech. Lety nebyla Osvětim, ale umírali tam a trpěli nevinní lidé. A vepřín s památníčkem není nic důstojného ani pietního a navíc to svádí k hloupým rasistickým srovnáním. To, co postihlo naše židy, cikány, homosexuály a jakoukoliv protinacistickou opozici mělo být jen předzvěstí toho, co mělo čekat všechny etnické Čechy. Vepřín může stát klidně jinde, ale to, že v Letech stál koncentrák, vymazat jaksi nelze. Historie se bohužel opakuje, nemůžeme jí smést ze stolu. Jinak přijdeme i o ten poslední kousíček národní identity a cti, který nám ještě zbývá ...
Miloš Kolář

Nejsa přítelem plýtvání, vepřínů ani okázalých památníků, projevuji tímto svůj NESOUHLAS s vykupováním soukromého majetku (vepřína) a se stavbou dalšího památníku, zvláště pak, má-li to být financováno z daní mnou zaplacených, či má-li jít o snahu zavděčit se "morálním autoritám" v Evropské unii.

To jen pro případ, že by některého z bohorovných politiků usilujících o uchlácholení "svědomí národa", "svědomí lidstva" (nebo jen svědomí vlastního) zajímal názor jednoho z poplatníků. Myslím si, že ten, kdo má skutečný zájem upřímně uctít památku tamějších obětí, může svou "minutu ticha" prodlít kdekoliv jinde (vesmír je velký dost) a kdykoliv (třeba ihned po přečtení tohoto příspěvku), může k tomu vyzvat své okolí (pokud má dojem, že jeho okolí má stejnou touhu, či má takový vliv, že k tomu své okolí přiměje) a ten, kdo se chce dozvědět fakta, může navštívit např. w w w . h o l o c a u s t . c z / c z 2 / h i s t o r y / c a m p s / l e t y, případně si proklikat odkazy vedoucí z této stránky na další zdroje, případně si odkazy na takové zdroje jako projev solidarity umístit na své stránky.

Politiků, kteří chtějí utrácet peníze vybrané na daních takovým způsobem bych si však přesto mohl vážit - a to v případě, že by se stejnou vehemencí vystupovali proti válečným "křižáckým" výpravám současnosti, které způsobují utrpení a záměrně nepočítané civilní oběti právě teď, teď i teď ... Pokud tak nečiní (či dokonce preventivní válčení hlasitě podporují), nemají v mých očích právo stavět se do role mravních autorit. Historická zkušenost omílaná v jejich proslovech se mění ve zbytečnou lekci, která nám všem bude zákonitě udělena znovu, protože jsme se nedokázali náležitě poučit.
Petr Král, Havlíčkův Brod

Vždy šlo a jde o symbol a není podstatná přesná poloha
Petr, Písek

Po přečtení všech názoru v této rubrice, vychází pro a proti, tak na 70 ku 30 ve prospěch vepřína. Mé ANO ve prospěch vepřína se opírá o existenci stovek a snad i tisíců pomníčku z dob první i druhé světové války, jež představují symbol obětí za svobodu a kteréžto nikdo nespojuje s místem tragédie. Ano, jsou místa, která s přímo souvisí, ale vždy jde o symboliku a nikdo nezkoumá a není pro něj důležité vytyčení tohoto místa.

Vždy šlo a jde o symbol a není podstatná přesná poloha. Proto ANO, uctívejme památku našich tragicky zemřelých občanů formou památníku a každoročních setkávání, nechtějme však z důvodů svého mediálního zviditelňování, pomníky stavět tam, kde to z technických důvodů, nelze realizovat. Plno pomníků z dob revolučních zní "Zde padl neznámý vojín XY" apod.. Přesně určení místa a datumu však neznamená nějakou větší váhu obětí v porovnání s jinými oběťmi.
Mojmír Cigánek, Praha

Kolik Romů přijde za rok ke stojícímu památníku?
Petr, Písek

Odstranění vepřína neodstraní ani nenahradí škody způsobené tímto etnikem; od zničení historického jádra města Chebu hned po válce až po stálé vydírání našich občanů a státu!
Lubor Svoboda, Zbraslav

My jsme byli jimi diskriminováni již po válce a stále na ně doplácíme! Naší rodinu stáli krádežemi již mnoho tisíc! Ať se naučí žít jako lidé a občané! Ten vepřín za to nemůže! Že tam došlo ke zločinům? V "Hlasu osvobozených politických vězňů" po válce, kde byly seznamy koncentráků, jsem o tomto nic neviděl; šlo tedy asi o normální káznici, které bývaly u všech Okresních soudů, žádný koncentrák. To bychom měli vskutku všechny komunikační trasy zrušit, když na nich dochází ke smrtelným nehodám. EU by měla především řešit potřebnější věci!
Lubor Svoboda, Praha 5

V roce 1945 při pochodu smrti v Choustníkově Hradišti bylo kolem 200 mrtvých. Stojí tam pomník a hřbit, udržovaný 40 let. Necelý kilometr od toho je stanice odchovny prasnic a SELAT. Nikomu to nevadí. Dejte ty peníze na vzděvání Cikánů a tím uděláte víc než pomník, který bude stát 400 milionů Kč.
Josef Kodeš, Litíč

Bydlím nedaleko a pokud vím od pamětníků, tam kde je dneska vepřín, nikdy žádnej tábor nebyl
Roman, Lety u Písku

Bydlím nedaleko a pokud vím od pamětníků, tam kde je dneska vepřín, nikdy žádnej tábor nebyl, byl vedle a tam už je asi pomalu 10 let pomník a není malej a byl ho otevírat tenkrát prezident Havel, nevím proč by se mělo něco bourat, vykupovat nebo vyvlastňovat. Přijde mi to podivné, je to, jako by chtěl někdo odklonit dálnici protože vedle místa, kde dneska vede dálnice se konala bitva a padlo tam 300 mrtvých...

A dobře pokud by to někdo chtěl udělat, ať to zaplatí dobrovolníci nebo ti, co jim na tom záleží. Nebo by to taky mohlo zaplatit německo protože to přeci bylo za války s němci ne? Každý občan Německa by dal ehm dejme tomu 100 euro na vyhlazení prasečáku. Bohužel nakonec to stejně zaplatí Češi... Tak jako zaplatili i televizi NOVA; jsme bohužel národ tupounků, co sebou nechají manipulovat, jó to Romové, ti nejsou, ty sou až moc chytrý, vědí přeci dobře to, že jsou "diskriminovaní".
Roman, Lety u Písku

Jestli stojí na místě tábora, odstranit. Jestli ale stojí jen metr vedle, najít si jiný vepřín a tento nechat stát.
Milan, Praha

Ani význačné osobnosti našeho národa nemají pomník na místě, kde zahynuly. Snad mají Gypsies svá poutní a posvátná místa např. Saint Marie de la Meer, která by bylá vhodné jako pietní místa. A peníze, které by byly ušetřeny, věnovat na výchovu. Už se nelze odvolávat pouze na tradice. Nakonec, mí předkové jistě byli lidojedy, ale to mne snad nezavazuje setrvávat v tradici a vykřikovat něco o vlastních specifikách.
Ladislav Písařík, Brno

Nevím, ale určitě by se na tomto místě, kde přišlo o život tolik lidí, měl vybudovat památník. Těm, kteří zažili takovouhle hrůzu. S tímhle určitě souhlasím, protože nejen u nás zahynulo spoustu lidí v koncentračních táborech taky všude možně po Evropě. Navíc jsme přece Evropská unie a své názory bychom si měli sdělovat.
Michaela Kapičková

Většina městských lidí včetně prezidenta si totiž neuvědomuje, že takový objekt především smrdí. A smrad kejdy na pietním místě je nonsens
Vlastimil Kocman, Doubravice n.Sv.

Vepřín se má odstranit. Většina městských lidí včetně prezidenta si totiž neuvědomuje, že takový objekt především smrdí. A smrad kejdy na pietním místě je nonsens.
Vlastimil Kocman, Doubravice n.Sv.

Víte, přijde mi, jestli by třeba ti, kteří tam zahynuli, nedali přednost pamětní desce a peníze by věnovali na vzdělání, lepší pracovní příležitosti, bydlení... Těm z etnika, kteří žijí a mají snahu o zlepšení svého života a budoucnosti dětí.
Zdenka Paginová, Praha

333 lidí zemřelo 10. června 1942 v Lidicích. 326 romu zemřelo v Letech u Písku. Každý v ČR zná Lidice, ale nikdo nezná Lety u Písku, protože ty lidi byli romové. Ted tam stojí vepřín místo památníku zemřelých.
Vojtěch Nový, Aucland, Nový Zéland

Jen tak uvažuji dále: neměl by se náhodou zbourat také Petschkův palác? Jak je známo, v tamní sekyrárně skončilo mnoho a mnoho životů. A co takhle v BRD demolovat všechny fabriky, kde v rámci totálního umíraly tisíce lidí? Hloupost, že? Ale stejná jako v případě vepřína v Letech.
Jarda, Praha

To ostuda, sami nejsme schopni prosadit práva těch slabších
Monika Janíková, Praha

Už dávno se měl chov ve vepříně postupně snižovat, majitelé o tom přece věděli. Vladimír Mlynář se o to dlouho snažil: Vykoupit, zbourat a místo bývalého tábora nechat důstojným místem k připomenutí památky obětí. Je to ostuda, sami nejsme schopni prosadit práva těch slabších, stejně jako zákaz klecových lůžek v našich ústavech. Ještě že jsou kolem nás vyspělejší demokracie, které nás k tomu dříve nebo později dotlačí.
Monika Janíková, Praha

Už ve školce se učí, že se nemá jiným ničit jejich věci... Pokud tedy chce někdo odstranit vepřín, měl by si ho nejprve koupit...
Pepa, Klarovy

Vážená paní Dušková, jste trochu mimo, ale omlouvám se vám za ten výraz. Pokud se neudělá "tlustá" čára za minulostí, tak se opravdu budeme muset, jak uvedl pan Milan, odstěhovat na jinou planetu. A možná i do jiné galaxie. Celý ten humbuk okolo prasečáku v Letech je jen a pouze o tom, že se občas nějaký politik potřebuje zviditelnit.

V demokratickém světě nelze znárodnit soukromé vlastnictví. A jen doufám, že to tak zůstane
Janda, Praha

Neupírám nikomu práv o na památník, ale v tom případě budeme asi muset zareagovat i na místa, kde za vlády "té jedné a nejlepší" strany zemřela spousta lidí.

Opravdu nám asi nezbývá, než se odstěhovat někam k "Alfa Centauri" (je to nejbližší sluneční soustava... pouhé 4 světelné roky, tedy žádná velká vzdálenost...).

V žádném případě neschvaluji "žádný" holocaust. Ale už si konečně musíme uvědomit, že žijeme o nějakých 60 let jinde a nevládne tu již komunismus (i když se o tom dá občas pochybovat, viz kauza Paroubek a Klaus a jejich rozdílné názory. Ale to jsem trochu odbočil a teď jsem tak trochu mimo já...).

V demokratickém světě nelze znárodnit soukromé vlastnictví. A jen doufám, že to tak zůstane, i když poslední zákony, které náš parlament schvaluje, jsou trochu mimo tu demokracii...
Janda, Praha

Když čtu některé reakce, mám strach, že mnoho z nás romský holocaust (porajmos) vlastně tajně schvaluje. Bylo to dobře, že z naší krásné země zmizelo tolik obtížných spoluobčanů. Nemůžeme se ovšem veřejně radovat nad masovou likvidaci celé etnické skupiny. A tak jsme rozhořčeni, když někdo zpochybní hrůzy Osvětimi - Ale Lety?? Lety se přece nevyslovují Osvětim. On to ani není koncentrační tábor - jenom tam někoho shromažďovali. Ono to ani nebylo nic špatného - jen tam náhodou někdo zemřel. A kde ne. A tak není potřeba věc nijak dramatizovat.

Je to místo, kde došlo k hrůznému zločinu
Hana Dušková

Je to stejné, jako bychom uvěřili nacistické propagandě, která označila Terezín za město darované Židům, za lázně, kam zasloužilí židovští důstojníci odjížděli po složení příslušného poplatku na penzi. Nezáleží na tom, jak se tábor v Letech jmenoval oficiálně. Nezáleží na tom, že část nedobrovolných obyvatel skutečně měla na svědomí drobné nebo i větší delikty - nikdo z nich nespáchal nic, za co by si zasluhoval trest smrti, zvlášť ne takto kruté smrti. Rozhodně si nezasloužila zemřít romská inteligence, například příslušníci rodiny Holomků z jižní Moravy.

Stejně tak jako si smrt nezasloužily děti, umírající rodičům před očima na podvýživu, nemoci s týrání. Lety nejsou jen místo, kde zemřeli lidé. Je to místo, kde došlo k hrůznému zločinu, a jestli neřekneme jasně a srozumitelně, že taková zvěrstvo neschvalujeme, že s oběťmi cítíme, že cítíme vinu, jestli jsme dostatečně neprotestovali jako národ v minulosti - kde potom morálně i politicky stojíme? K jakým hodnotám se to potom hlásíme?
Hana Dušková

Pokud bychom se měli vyhýbat všem pohřebištím, tak se budeme muset jako lidstvo přesídlit někam jinam do vesmíru. Co se týče vepřína, jsem proti jeho přemístění, pokud něco chcete přemístit, tak ostatky.
Milan, Olomouc

Technický dotaz: komu vlastně ten vepřín patří? Jakým způsobem by se měly vypořádat vlastnické vztahy? Co když majitel (dle mého soudu logicky) odmítne svůj majetek opustit? Tohle jsou podle mého soudu dosti kardinální otázky: pokud jde o soukromý majetek, mohl by ho stát tak nanejvýš vyvlastnit. Nebo se mýlím?
Jan Jaroš, Praha

1. vepřín stojí jinde než vězení;
2. nejednalo se o koncentrační tábor, ale o vězení pro kriminální živly /jakkoli krutě týrané/ proto vepřín nestěhovat a památník postavit jinde když už je to zřejmá politická manipulace
Mirek, Plzeň

Na tyfus nebo jiné nemoci zemřelo v každé nemocnici, na každém bojišti daleko více lidí než v tom sběrném táboře
Jan Šašinka

Požadavek Evropské unie považuji za nehoráznost a vměšování. Pokud se to EU nelíbí, můžou přesun vepřína zaplatit, pak jim lze vyhovět. Na tyfus nebo jiné nemoci zemřelo v každé nemocnici, na každém bojišti daleko více lidí než v tom sběrném táboře. Záležitost slouží, jako řada jiných, pouze k zviditelnění méně schopných politiků.

Je na čase, aby naše republika nepadala na zadek při každém názoru z unie. Ve starých zemích unie mají daleko větší nepořádky, přesto je nekritizujeme. Raději budu platit daně na kus dálnice, nežli na nehoráznosti v Letech. Je na čase usměrnit EU - jsou to naše záležitosti. Zcela určitě se i zemích EU najde bojiště, kde je vepřín nebo kravín. Navíc tam padli hrdinové, nikoliv zemřeli nemocní. Pokud vláda chce uvolnit peníze, tak v první řadě na dohledání míst v EU, kde na místech bojů stojí nevhodné podniky.
Jan Šašinka

Je mi líto, že se někteří nechávají až příliš unášet emocemi. Já se na celou věc dívám racionálně. Vepřín není postaven nad hroby, je postaven vedle. A proč bych měl přispívat na takovou nesmyslnou akci, jako je jeho přesun. Co s tím mám společného já. V době, kdy se to stalo, jsem ještě nebyl na světě. Klidně mě považujte za bestii, ale osudy těch lidí mi dnes už opravdu nic neříkají.

Panu Galovi vzkazuji zcela bez emocí. Prosím Vás, nepoužívejte na mne spojení "Je mi to ukradený.", dělá se mi z toho nevolno (Zkuste: "Je mi to ukradené":-). Kdyby se na místě posledního odpočinku mých blízkých měl postavit vepřín, tak bych ostatky přemístil na jiné místo. Chcete-li už něco přesunout, přesuňte ostatky, ne vepřín...
Adam, Ostrava

Navrhuju, aby se na mistech, kde odpočívají v pokoji rodiče nebo prarodiče těch, kterým je to "ukradený" (Adam Ostrava a podobní), vystavěl třeba vepřín...
Tomáš Gal, Švýcarsko

Pokládám dnešní politické harašení s památníkem za porušení práva klidu pro naše zemřelé
Karel, Praha

Víme přece, ten kdo otvírá hroby, chce parazitovat a je zřejmé, že nemá na to řešit současný život ve společnosti. Otvírání hrobů minulosti vede lidi k budoucímu utrpení. Společnost takto manipulovaná neřeší přítomnost. Dává sílu démonům hněvu a následné zkáze. Vidíme to zřetelně, jak politik zásadně hledá co lidi rozdělí a postaví proti sobě. Takto zneužité a skrytě doudnající zárodky rasizmu, nesnášenlivosti..., jsou politikům blízké. Politici stále hledají a kráčí po těchto cestách rozkolů a zneužití mrtvých. Jejich dojemné kladení věnců...

Lidi mají čím dále více práce uhájit žití spravováním toho, co politici neustále svými zákony a činností ničí. Kolik lidí se dnes snaží obnovit politiky zničené a fungující struktury např. v zemědělství, školství... a v mezilidských vztazích.

Jsem již starý, lecos jsem prožil, a tak mám vnitřní klid, protože vím, že beze zbytku "Každý jedinec zaplatí svůj dluh za svoje jednání do posledního haléře." Ať učí a zdokonalují využití poznání lidských dějin teď, nyní, v tomto okamžiku, pro teď žijící lidi. Když vzpomínám na sestru jejíž celá rodina se proměnila v pecích na lidi v dým a ona než umřela vzpomínala na slunečné dny v koncentráku a na blízkost lidských srdcí a měla jedinnou starost, kam její duše půjde, pokládám dnešní politické harašení s památníkem za porušení práva klidu pro naše zemřelé.

Jak jsme se mohli v různých anketách dozvědět, daří se politikům u mladé generace tuto dobu zprofanovat a vzdálit. Naše školství tomu ze všech sil pomáhá. Nechte vepřín tam kde je a hroby minulosti a skutečné příčiny takto vzniklých hrobů dejme do učebnic a rituálů, které budou slavit ducha nezměrného hrdinství těchto lidí, hrdinství nám neznámého a námi neprožitého. Určitě duch těchto obětí na další budování model nečeká a nečeká na zbourání vepřína.
Karel, Praha

Silné pochybuju že mají postavené památníky zrovna tam kde byli zabití, stejně jako milióny dalších obětí obou světových válek, tak proč by těchto 326 Rómů muselo být výjimečných?
Lenka, Londýn

Terezo z Průhonic: NEDOVOLUJTE SI tahat do této diskuse mého dědečka! Ten byl za války v Němečku na nucených pracích, ze kterých se mu podařilo utéct. Mimochodem, utíkalo jich asi 50, a můj dědeček byl jeden z pouze dvou, kteří útěk přežili, zbytek jich Němci postříleli. Silné pochybuju že mají postavené památníky zrovna tam kde byli zabití, stejně jako milióny dalších obětí obou světových válek, tak proč by těchto 326 Rómů muselo být výjimečných? Mají přece pomník na hřbitově!
Lenka, Londýn

Raději bych ze svých daní zaplatil památník i s odstěhováním vepřína než megalomanské akce typu "Aréna Sazky"
Daniel Bosák ml., Rumburk

Je mi smutno při čtení některých diskusních příspěvků. Zvláště těch, kde pisatel píše:"je mi to dnes ukradené". V každém městě máme u nás pomník padlým vojákům, kterým každoročně vzdáváme svůj dík za to že jako národ jsme (plány Heydricha či K. H. Franka známe...).

Zaslouží si to, věděli, že jdou na smrt a věděli proč. Myslíte, že starci, děti a ostatní civilisté, kteří zažili peklo koncentráků na to nárok nemají? Chcete zapomenout? Udělat tlustou čáru? Za čím? Za hromadou mrtvol nebo spíš svým svědomím?

Je mi sedmadvacet let, holocaust znám jen z knih a válku z vyprávění babičky a dědy. Přesto cítím potřebu říci, že mi naskakuje husí kůže z toho jak málo si umíme vážit života. Vepřínů můžeme mít v naší zemi stovky, památník pro stálou výstrahu budoucnosti na osud lidí, kteří byli posláni na smrt v či přes koncentrák v Letech jen jeden.

Raději bych ze svých daní zaplatil památník i s odstěhováním vepřína než megalomanské akce typu "Aréna Sazky". Už jen proto, že bych se dál mohl ráno podívat do zrdcadla aniž by se mi udělalo špatně.
Daniel Bosák ml., Rumburk

Takových míst, kde v době okupace bylo vězněno nebo zemřelo v důsledku věznění větší množství lidí, je na území republiky jistě víc a mnohá tato místa jsou dávno zapomenuta
Aleš, Zlín

Celá záležitost je opět další bublina, kterou zneužívají rómští i pro-rómští aktivisté, aby opodstatnili svoji existenci, média aby zlepšila svoji sledovanost a politici aby zvýšili svoji viditelnost. Takových míst, kde v době okupace bylo vězněno nebo zemřelo v důsledku věznění větší množství lidí, je na území republiky jistě víc a mnohá tato místa jsou dávno zapomenuta.

Každé takovéto místo těžko může být předmětem nákladů ze státního rozpočtu v řádu mnoha desítek miliónů korun. Existence drtivé většiny rómů a jejich aktivistů je založena na čerpání ze státního rozpočtu této země. Většina z nich zřejmě vůbec netuší, že naopak někteří jiní spoluobčané musí do tohoto rozpočtu odevzdávat svoje peníze. Tyto prostředky by mnohem lépe byly investovány do zvýšení vzdělanosti a kvalifikace rómských dětí a mládeže, aby se tito nestávali téměř bez výjimky permanentními klienty sociálních systémů bez schopnosti uplatnit se normálním způsobem ve společnosti. Bourání vepřína je pouze bezobsažné gesto, mediální a politická hra.
Aleš, Zlín

Přidávám hlas k těm, kdo jsou pro odstranění vepřína
Tereza, Průhonice

Přidávám hlas k těm, kdo jsou pro odstranění vepřína. Nejlépe, aby o to nemusel nikdo žádat, měla by to být samozřejmost. Milá Lenko z Londýna, mně by tedy bylo moc líto, kdyby můj děda měl za pomník vepřín, Vám by to nevadilo, byla byste v pohodě? A vůbec, nepřijde mi jako špatná investice ta do veřejné demonstrace základního morálního chování a přístupu!

Závěrem, kdo jsme, odkud se hrneme a kam se tlačíme? Naše skvělá současnost stojí zrovna na těch "před 60 lety". Můžeme snad zapomenout, na to nemyslet, hledí začmárat tlustou čárou, černou nebo rudou nebo skleněnou? Čárou se přece nelze oddělit, to, co je za ní a před ní jsou spojité nádoby. Jsem toho názoru, že dnešní problémy se dají snáze řešit vyrovnáním se s těmi minulými. Hynku, Viléme, Jarmilo, Adame, což není to pravda?
Tereza, Průhonice

1) Na celé záležitosti mi vadí, že je silně zpolitizovaná. Mluví o ní lidé, kteří tu dobu sami nezažili a neznají ani podrobnosti o samotném místě. Je smutné, že to zneužívají někteří politici k vlastním cílům.

2) Podobných sběrných táborů bylo v tehdejším protektorátě více. Já sám jsem v jednom takovém byl krátce ubytován jako voják v roce 1951 v Brně na Kraví Hoře. Byly to dřevěné baráky, kde byli za války internováni političtí vězni, kteří byli později přesouváni do Kaunicových kolejí. Dřevěné baráky dávno neexistují a nikde o tom není ani zmínka, přestože tam podle tehdejších svědků lidé také umírali.

3) Politické vězně hlídali zásadně němečtí vojáci. Pokud tábor někde směli hlídat samotní Češi, je vysoce pravděpodobné, že šlo o sběrný tábor pro kriminální živly. Trochu se dnes zapomíná na to, že nacisté posílali do koncentračních táborů nejen "méněcenné rasy" a politické odpůrce, ale také kriminální recidivisty a lidi zdravotně postižené.

4) Zaměňovat termín "koncentrační tábor" s těmito sběrnými tábory mi připadá velmi necitlivé vůči lidem, kteří v koncentračních táborech zahynuli z rasových nebo politických důvodů. Pod pojmem "koncentrační tábor" se všeobecně míní nacistický vyhlazovací tábor. O takový tábor v Letech zcela určitě nešlo. Tam nebyl nikdo popravován, tam zemřeli lidé důsledkem epidemie.

Bylo již prokázáno a zveřejněno, že vepřín nestojí na místě bývalého tábora, ale vedle tohoto místa
Milan Krejčiřík, Praha

5) Argumentovat tím, že "sběrný tábor" je to samé co "koncentrační tábor", je stejně hloupé, jako argument že "čeští národní socialisté" jsou stejní jako "němečtí národní socialisté" (nacisté), jak to občas slyšíme od našich západních sousedů. Mladým Němcům se to dá těžko vysvětlit.

6) Bylo již prokázáno a zveřejněno, že vepřín nestojí na místě bývalého tábora, ale vedle tohoto místa, přesto se stále do omrzení opakuje, že stojí na stejném místě. Proto si myslím, že by se v tuto chvíli neměl bourat, ale měl by tam být ponechán do té doby, až sám zanikne. Jistě tam nebude věčně.

7) Na místě bývalého sběrného tábora by měl stát důstojný památník na památku nešťastně zahynulých obětí, pokud snad ten, co tam je, se nezdá veřejnosti dostatečný. V každém případě by tam ale měla být napsána historická pravda, nikoliv přání některých politiků.
Milan Krejčiřík, Praha

Samotná nutnost diskuze o takto jednoznačném etické tématu je dokladem naší české malosti. Samozřejmě zbourat, zasadit památný strom. Navíc nabídnout odsunutým Němcům vrácení ukradeného majetku a právo občanství. Zkrátka bezpodmínečně uklidit sousedské vztahy a začít s čistým štítem. Kampak s tou haldou hnoje, paní Mulerová...do Evropy? Do Evropy?
Filip Habart, Praha 1

těm lidem nikdo život nevrátí a žádná země, a ČR speciálně, nemá bohužel neomezené ekonomické zdroje na všecko slušné a etické
Lenka, Praha

A kdo to bude platit?? Evropská unie? O tom silné pochybuju, nebo slyšel někdo, že by něco nabízeli? Zájmy ostatních vlivných zemí EU nemusí (a často nejsou) totožné se zájmy ČR a v tomto případě taky může jít o to, že některé evropské země mají přebytek vepřového masa které by tím pádem do ČR měli příležitost vyvážet. Nebo to chce platit pan Pithart z vlastní kapsy?

Ano, samozřejmě každému musí být líto oněch zavražděných 326 Rómů, a ten vepřín se tam neměl stavět v první řadě. Ale na to už je pozdě, těm lidem nikdo život nevrátí a žádná země, a ČR speciálně, nemá bohužel neomezené ekonomické zdroje na všecko slušné a etické. Odkud chce pan Karel, paní Svatava, nebo pan Pithart vzít, pokud se nepletu, 180 miliónů? Ze zdravotnictví? Nebo že školství? Nebo skřípnout sociální dávky? Nebo ještě větší státní dluh? Nebo by možná chtěli platit ještě vyšší daně?
Lenka, Londýn

Jsem proti odstranění vepřína. A proti stavbě památníků takového typu. Je tomu již 60 let a upřímně řečeno utrpení oněch lidí je mi dnes naprosto ukradené a cizí
Adam, Ostrava

Jsem proti odstranění vepřína. A proti stavbě památníků takového typu. Je tomu již 60 let a upřímně řečeno utrpení oněch lidí je mi dnes naprosto ukradené a cizí (Kdybych měl oplakávat každého mrtvého, který trpěl, tak bych musel plakat od rána do večera). Je to minulost, za kterou se mělo udělat už dávno tlustá čára. Slouží pouze rádoby humanistům typu Uhla, Pitharta, kteří se na podobných kauzách vyžívají a zakládají si komise mající řešit podobné problémy, aby měli svoje trafiky. Řešte problémy současnosti, aby k utrpení nedocházelo dnes, ne minulosti (plakání nad rozlitým mlékem)!!!
Adam, Ostrava

Ne, neměl by vepřín být odstraněn. Prý stejně vepřín stojí na jiném místě, než byl tábor. A kolik takových míst je po celé ČR? Zřejmě víc než jen Lety! Zajímavé, že se mluví jen o Letech! Navíc podle mne je to věc ČR a Evropský parlament k tomu nemá co kafrat.
Dita, Jeseník

Jistě. Jeho neodstranění by bylo dalším vítězstvím přízemní vegetace českého národa nad duchem, který z nás byl po minulých čtyřicet let horem dolem vytloukán. No a je to slušnost...
Karel, Praha 5

Ano, vepřín by měl být odstraněn. A to už dávno. Souhlasím s panem Petrem Pithartem a je smutné, že v tomto případě potřebujeme zásah evropského parlamentu, protože tyto interní záležitosti bychom si měli umět řešit sami. Což bohužel asi nejsme schopni.
Svatava, Praha

Jméno
Příjmení*
Adresa
Stát
Email
Telefon*
* Nepovinné
Váš názor
BBC si vyhrazuje právo editovat vaše komentáře a nezaručuje zveřejnění všech došlých emailů.
NEJNOVĚJŠÍ
Poslat stránku emailemVerze pro tisk
Redakce|Pomoc
BBC © ^^ Nahoru
Archiv|Speciály|Anglicky s BBC
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Pomoc|Ochrana soukromí