Skip to main contentAccess keys helpA-Z index
BBCCzech.com
Aktualizováno: pátek 20. ledna 2006, 21:41 SEČ
Poslat stránku emailemVerze pro tisk
Vaše názory: Na Ruzyň vlakem, nebo metrem?
Vlak
Praha 6 diskutuje o plánu modernizace takzvané buštěhradské železniční dráhy mezi Masarykovým nádražím a Ruzyní.

Obnova trati patří mezi první dva projekty, na nichž chce státní sektor spolupracovat se soukromými investory.

Návrh na jejich zahájení bude ve středu posuzovat vláda.

Radnice šestého pražského obvodu není modernizací tratě spojené s výstavbou odbočky na mezinárodní letiště podle dosavadních plánů nakloněna.

Upřednostňuje prodloužit metro na Dlouhou míli a spojení s letištěm Ruzyně řešit jiným způsobem.

Středočeští politici a zejména zástupci Kladna však dávají přednost zbudování rychlodráhy, která podle nich zajistí kvalitnější spojení s hlavním městem.

Měly by na ruzyňské letiště jezdit metro, nebo rychlovlak?

Své názory můžete poslat prostřednictvím formuláře v pravém sloupci, chcete-li, aby byly následně zveřejněny na této stránce, nezapomeňte prosím vyplnit své jméno a město, kde bydlíte.

Stručný názor: rozhodně vlakem, železnice na Ruzyň a dále do Kladna je přesně to co je S-bahn v Německu, Rakousku a Švýcarsku či RER ve Francii. Vlak bude schopen plnit současně obsluhu Kladna, letiště i dopravu z Prahy 6 do centra.
Metro je neopodstatněné a svou cenou zcela nerentabilní. Obyvatelé Prahy 6 se nemusí hluku moderních elektrických vlaků na modernizované trati bát. Doporučuji se jít podívat třeba do Podbaby, kde jezdí dvoupatrové jednotky do Kralup.
Petr Šlegr, Praha

Nejsme a priori proti žadné variantě, žil jsem Na Dlouhém Lánu 6 let, co jsem studoval, a motorák se mi připomínal každou chvilku při učení, (i když já se nikdy moc neučil), jasně antihlukvá stěna to vyřeší, pravdou je, že prodloužení metra s vyůstěním na povrch je nejlepší co může být, vážně si nedovedu představit jak dojedu na Dejvické nádraží a budu muset šlapat na Hračanskou s bagáží. Pokud se návaznost na metro nevyřeší jinak. Což zase znamená urbanistické změny(podívejme se na Václavák:-) )
František Paluš, Benešov

Jsem jednoznačně pro metro, protože to bude levnější a bez bourání a vykupování pozemků podél trati.
Jan Fictum, Plzeň

Moj názor je taky, že by to mala byt prepojena prímestská železničná doprava okolia prahy. Napriklad na sposob parizskeho RER.

Trasy by maly začinať v primestskych oblastiach, napr, v kladne, mladej boleslavi, koline... Trasa by sa mala napojovať na už existujúce uzly, napr. Smíchovské nádraží, hlavní nádraži, hradčanská, zličín, atd...

Aby som to zhrnul, služba by nemala byt prístupná iba 'turistom', ale mala by byt súčásťou širšieho okruhu dopravného pokrytia.
Marek Machala, Praha

Již dvakrát se v Praze prosadil nesmyslný lobbismus tunelářů a v koridoru dostatečné povrchové dopravy byla vytunelována další podzemní trasa. Na východ od centra byly k dispozici dvě koleje pro tramvaj, dvě koleje pro vlak (rychlodráhu) z Masarykova nádraží, jedna kolej pro vlak (rychlodráhu) z Hlavního nádraží a prázdný prostor po železniční trati na bývalé Denisovo (Těšnov) nádraží. Pod Vítkovem podél trati je ještě pamatováno na případnou třetí kolej.

Tedy povrchových tras bylo málo a musely být vybudovány dvě další, podpovrchové. V dobovém kontextu se to zdůvodňovalo tak, že Praha 9 - dělnické jádro města - jako jediná nemá metro!!! Kde je dnes ČKD, kam se valily ty zástupy pracujících?

Stejně absurdně, i když jiným soudobým jazykem byla zdůvodněna změna trasy "C" na sever města. Místo, aby obsloužila sídliště Bohnice a Čimice (cca 100 000 obyvatel), byla vedena pod Trojskou ulicí, kde dnes jezdí prázdné tramvaje. Tentokrát pro úsporu nákladů. Investičních, protože provozní jsou díky autobusům větší. Zlí jazykové tvrdí, že pro pozemkové spekulace radních s pozemky okolo výstaviště v Letňanech. Není divu, že také směrem na západ půjde logika stranou a projeví se "veřejný" zájem těch, kdo jsou jediní spravedliví.
Josef, Praha

Problém je bohužel již ve formulaci otázky: rychlodráha totiž není totéž co rychlovlak. Rychlodráhou se rozumí příměstská železnice s rychlostí 80 - 120 km/h (což je pro spojení letiště Ruzyně a centra Prahy dostatečné), zatímco pod pojmem "rychlovlak"se obyčejně chápe vysokorychlostní železnice s rychlostí 200 - 300 km/h, což ovšem není tento případ.
David Janovský, Praha 8

Trocha čísel neuškodí: počítejme tedy: 10 milionů cestujících ročně, z toho polovina využije hromadnou dopravu, létá se 365 dní v roce a 24 hodin deně. Pak tedy 10 000 000:2:365:24 = 570 osob za hodinu. Metro má kapacitu 40 000, tramvaj 12 000, autobus 6 000 osob/hod. Metro je pak pěkně drahý špás. Na letišti bude cca 25 000 pracovních příležitostí, ale ne všichni pojedou do Prahy, pracují tam lidé z celého regionu. Aby se to vyplatilo, musí mít i další využití, proto vlak až do Kladna.
František Polák, Praha 6

Je potřeba zvážit, kolik lidí (pasažérů k odletu a zaměstnanců letiště) se denně dopravuje na letiště. Pak je možno uvažovat o eventuelním řešení. Jedná se ale hlavně o zaměstnance letiště a přilehlých lokalitách, protože kdo cestuje letadlem, bývá okufrován a volí taxi, či příbuzné, kteří jej na letiště odvezou a po příletu (podaří-li se) zase odvezou.
Mirek Skriečka, Praha 8

Je třeba si uvědomit, že se nejedná jenom o problém obyvatel Prahy 6, takže rychlovlak.
Ladislav, Beroun

Metro jistě někam prodloužit, ale na letiště rychlodráhu! Pobýval jsem řadu týdnů pracovně ve Vídni, kde je hromadná doprava hodně podobná Praze, až na to, že navíc má rychlodráhu. Kdo to nevyzkoušel osobně v praxi, neví o čem mluví! "Boj proti rychlodráze" je jen boj partikulární skupinky obyvatel proti zájmu většiny. Nic proti nim, ať tam udělají důkladná protihluková opatření.
Ivan, Praha 6

Myslím, ze sa tu rieší už vyriešený problém. Koncepcia otvoreného podzemného systému metra je správná.
p. Mravec, Praha

Určitě metro, jednak je to kratší a tudíž bude i lacinějsí, hned za Bořislavkou je lze vytáhnout nad terén, dále to odstraní jedno přesedání a tahání zavazadel.
Jan Beneš, ČR a Kalifornie

Jestli máme na výběr, jsem pro rychlovlaky, protože ty v Praze ještě nemáme ...
Karel, Praha 5

Vím že koncepce metra v Praze je uzavřený jednotící celek. Ale když člověk vyjede do Paříže anebo do Londýna, ani neví, že již není v metru, ale v příměstském vlaku. Jasně, asi to je jiný úhel pohledu, ale tento kompromis není řešení?
Jaroslav Tomaščin, Praha

Rozhodně metro. 2-3x do roka cestuji z letiště autobusem číslo 100 na metro, ale to, jak jezdí řidiči autobusu 100, je horor. Člověk si skoro nestačí naložit kufry. Po 20 hodinách letu a pobytu na letištích je to velice stresová situace.

Stejné je to i před odletem. Stovka jezdí jako o závod. Stalo se nám, že manžel zůstal na konečné, protože mu řidič zavřel dveře před nosem, a já šla na letiště sama bez lístku a na Ruzyni čekala 30 min na manžela.

Naštěstí jsme jeli velice brzo a letadlo nám neuletělo.

Když se postaví metro, odbouráte nám stres, který je skutečně na infarkt. Já mám hrůzu už 2 dni před odletem, a to jenom že "stovky" autobusu.
Zdenka Prokopová, Nashville, USA

Jméno
Příjmení*
Adresa
Stát
Email
Telefon*
* Nepovinné
Váš názor
BBC si vyhrazuje právo editovat vaše komentáře a nezaručuje zveřejnění všech došlých emailů.
SOUVISEJÍCÍ ZPRÁVY
Vláda ČR zvažuje způsob výstavby rychlodráhy
12. ledna 2005 | Česká republika
NEJNOVĚJŠÍ
Poslat stránku emailemVerze pro tisk
Redakce|Pomoc
BBC © ^^ Nahoru
Archiv|Speciály|Anglicky s BBC
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Pomoc|Ochrana soukromí