|
Vaše názory: proč se zvyšuje spotřeba tabáku a alkoholu? | |||||||||||||||||||||||||||
V Česku se podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu nedaří omezovat pití alkoholu ani kouření. Spotřeba alkoholu v zemi loni vzrostla na 186, 4 litrů na osobu, což je nejvíce od roku 1997. Proti roku 2002 se spotřeba alkoholu zvedla o 1, 1 procenta. V roce 2003 po poklesu v letech 1998 až 2002 opětovně vzrostla i spotřeba cigaret. Češi v roce 2003 v průměru na osobu vykouřili 2192 cigaret, zatímco o rok dříve to bylo 1893 cigaret. Proč se v ČR nedaří omezovat pití alkoholu a kouření? Proč není zesílená anti-kuřácká kampaň poslední doby efektivní? Jaký postup byste k omezení konzumace alkoholu a kouření zvolili vy? Své názory můžete poslat prostřednictvím formuláře v pravém sloupci, chcete-li, aby byly následně zveřejněny na této stránce, nezapomeňte prosím vyplnit své jméno a město, kde bydlíte. Myslím si, že v Česku jsou alkohol i cigarety snadno dostupné. Myslím, že není efektivní proto, protože se na ní neklade značný důraz. Já bych zdražila hlavně cigarety. Tak mi nějak přišlo na mysl, jestli to není částečně podvědomá reakce lidí na život v naší společnosti. Kouření a pití alkoholu je "společensky špatné a nemá se to...", a protože je málo možností, jak účinně revoltovat proti tomu, co se lidem nelíbí, tak si zrovna alespoň v tomto "budu dělat, co chci".O masivní reklamě, zaměřené na mládež, aby byla in s tím či oním, ví všichni, ale jde o peníze...v první i poslední řadě. Bohužel. Pomůže jedině nadměrné zdanění zisku z tabákového a alkoholového podnikání. Kouření je příliš zdravé! Já bych dovolil jen prodej cigaret do kterých je přidané cyankáli...a taky by kuřáci měli mít katalyzátor. Pije a kouří kde kdo. Od poslanců, kteří na to mají slevu v kantýně, přes doktory a učitele. Proto nedává antikampaň žádný smysl. Zakázal bych kantýny typu té v poslanecké sněmovně. Na půdě zdravotnických zařízení , škol, úřadů, bych zakázal kouřit. Je mnohem větší prostor pro reklamu, než byl dříve. Návyky lidí se také tažko mění. Zajímal by mě věkový profil, obávám se nárůstu u dětí, postižených reklamou. |
| |||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||