Skip to main contentAccess keys helpA-Z index
BBCCzech.com
Aktualizováno: pondělí 29. listopadu 2004, 16:33 SEČ
Poslat stránku emailemVerze pro tisk
Vaše názory: O co by měl George Bush nyní usilovat?
George Bush
Prezident Bush získal druhé volební období
Demokratický kandidát na prezidenta John Kerry uznal svou volební porážku.

Ačkoliv ještě nejsou známy konečné výsledky voleb, zdá se, že už asi nic nestojí v cestě prezidenta George Bushe vést Spojených státy americké i v jeho druhém funkčním období.

Čeho by měl podle Vašeho názoru prezident George Bush dosáhnout?

V jakých oblastech by měl postupovat opatrněji, nebo razantněji?

Jak se projeví vítěžství George Bushe ve volbách ve vztazích Spojených států se zbytkem světa?

Pan Bush by měl usilovat o své rezignaci a přemýšlet o své trestní zodpovědnosti za činy, které páchá v rozporu se zákonnými normami po celém světě, jako loutka určitých lobbistických skupin ve jménu ne terorismu, ale nafty a oživení amerického zbrojního průmyslu. Myslím si, že hloupějšího prezidenta USA již dlouho neměly. Pravděpodobně se zde jedná o záměr, jinak si to nedovedu představit.
Jiří Starý, Praha

Bylo by dobré kdyby stále pokračoval stejným (a klidně i razantněji) způsobem, neboť díky tomu už milionům lidí na celém světě spadly klapky z očí a vidí konečně realitu. Na funkci světového četníka aspiruje totalitní stát s hlupákem (a loutkou korporací) bushem v čele! Jen tak dál!!
Jirka, Praha

Jan Prokeš (Velká Británie) a podobní zapomněli na 11. září 2001. Chtěli by ho zopakovat?
Lubor Svoboda, Zbraslav

Bush by měl usilovat o to, aby mu bůh odpustil. Výsledkem jeho "práce" na záchraně Iráku před totalitou a Saddámem je 100 000 mrtvých Iráčanů. Přesto tento svět stále nazývá největšími tyrany a teroristy jakéhosi Husajna, bin Ládina, případně jistého Arafata a další neschopné amatéry. Opravdovým rekordmanem je Bush, tento nositel demokracie a svobody. Tisíce mrtvých Afghánců a Iráčanů a dvě totálně zdevastované země. To je úspěch, na kterém postavil svoji volební kampaň, a Američané jej ocenili.
Aleš, Zlín

Osobně si myslím, že by se pan George Bush měl zaměřit na občany USA, kteří ho nevolili - a že jich nebylo málo - a pokusit se je přesvědčit, že on je ten pravý a že i přes svoje chyby si zaslouží být prezidentem jedné z nejmocnějších zemí světa. Jako další logicky krok by mohla být razantní změna zahraniční politiky.
Radek Bukovec

V prvé řadě předesílám, že poté, kdy jsem zapudil přání, aby se prezidentem USA v dalším období stal "kdokoliv" kromě Georgie W. Bushe, došel jsem k závěru, že pokud mají Spojené státy projít účinnou katarzí, pak jedinou možností jsou další čtyři léta s prezidentem Bojovníkem.

Pokud jde o odpověď na otázku "O co by měl George Walker Bush usilovat v dalším volebním období?", je z mého hlediska docela jasná (k některým krokům, jako je reorganizace vládního aparátu již ostatně došlo, ačkoliv očekávám ještě další drobné kosmetické úpravy): Zejména by se měl zasadit, aby občané USA přijali jednotně za své všechny morální principy, jimiž byl Bushovi dán mandát k prosazování těch nejvyšších morálních hodnot ve Světě.

Je to nejlepší cesta k další perfekcionalizaci a občanskému přijetí užitečných dodatků Ústavy Spojených států Amerických, jakým byl Patriot Act a Patriot Act II., a zejména pak usnadní prosazení revize platnosti těchto dokumentů na "dobu nezbytně nutnou" - tedy na dobu neurčitou!

Chápu, že tento krok bude možná nesnadný, ale v atmosféře občanského smíření, jež bude s postupujícím vlivem USA ve světě následovat (zejména díky úspěchům v demokratizaci Iráku, k nimž nutně nakonec dojde) lze očekávat spíše vzrůst sympatií a důvěry k současnému prezidentovi, jež celý proces usnadní.

Dalším krokem bude logicky upevnění spojenectví s Ruskem a Čínou (díky čemuž můžeme očekávat v brzké době několik drobných korekcí na mapě světa). Gentlemanské přerozdělení některých nestabilních režimů mezi touto "silnou trojkou" pak může být následující: Írán a Sýrie nejspíše připadne nakonec USA, přičemž Thaj-wan bude obětován Číně. (Pochopitelně bude nutno uklidnit drobnou úlitbou Japonsko, jež bude pravděpodobně uspokojovat své potřeby za asistence Ruska.)

Rusko, uspokojeno konečným přiklepnutím Čečny (a nejspíše několika dalších částečně proruských bývalých sovětských republik) vyvine spolu s Čínou a Jižní Koreou tlak na Severní Koreu tak, že nakonec dojde ke konečnému spojení obou států do jednoho celku. Všechny tyto kroky pomalu zcela vyčerpají americkou ekonomiku tak, že nastane jedna z nejhlubších ekonomických krizí od 20. let minulého století, jež vyvolá v zemích, jež jsou největšími věřiteli USA (jako kupř. Čína či Německo) bolestnou obavu z totálního zhroucení ekonomického systému USA (již nyní se staví Spojené státy do role latentního rukojmí své vlastní politiky, neboť dojde-li k finančnímu krachu této největší ekonomiky světa, pak to bude mít pro její věřitele nedozírné následky).

To USA umožní zvýšit tlak na potenciálně nejsilnějšího konkurenta – rodící se Evropskou unii, tak, aby přijala unilaterální mocenskou politiku Spojených států jako obecně platnou normu. S jídlem roste chuť a já koukám, že jsem se teprve dostal kousek za "Smlouvu o neútočení" mezi Hitlerem a Stalinem - tak někam za zabrání Polska, Československa a Rakouska. Kde je ještě Francie, Dánsko, Norsko, Rumunsko, Maďarsko?

Inu, ačkoliv se zjevně historie opakuje, svět je dnes větší, než kdykoliv před tím, a jen budoucnost ukáže, jak se v jednotlivostech budou události vyvíjet. Bůh možná spasí Ameriku (když jej američtí voliči letos volili), kdo spasí zbytek světa snad ani ten Pánbůh neví.
Hugo, Praha

Plně souhlasím s pány Krejčiříkem a Chalupou. Demokraté USA nás po druhé světové válce "zatlačili" moc na východ!
Lubor Svoboda, Praha

Prezident Bush by měl v prvé řadě dosáhnout toho, aby dokázal zlepšit vztahy zejména s evropskými státy. Razantněji by měl postupovat k řešení vztahů mezi Izraelem a Palestinou. Obávám se, že 'špatné' vztahy se zbytkem světa se budou více a více prohlubovat do takové míry, že se Amerika izoluje od OSN a 'půjde si na vlastní pěst'.
Lída, Londýn, Velká Británie

Zaprvé si myslím, že by měl přehodnotit politiku "boje proti terorismu", jelikož dle mého názoru je on a jemu podobní nemalou měrou odpovědný za protiamerické nálady ve světě. Já žijí ve Velké Británii a poslední týden tu kolují informace že v Iráku od začátku války zahynulo 98 000 lidí, tj. v každé páté rodině někdo zemřel. Když si dáte do poměru, kolik lidí zahynulo za vlády Saddáma, s dobou jeho vlády, jednoznačně vám vyjde, že je dnes situace několikanásobně horší.

Já osobně nevím jak bych se zachoval, kdyby mi někdo zabil ženu, či dítě, ale je mi jasné, že toto udělá z mnoha lidí radikály. Dle mého názoru si Bush moc nepromyslel, jak bude řešit situaci v Iráku po jeho kapitulaci.

Já si myslím, že Bush by měl více přemýšlet o důvodech chování jedinců zvaných "teroristi" (velmi často lidé hájící svá práva, ale to se do mediální propagandy nehodí) a také více přemýšlet nad důsledky svého jednání ve světě.
Jan Prokeš, Southampton, Velká Británie

1) Nejprve by se měl pokusit získat na svoji stranu část Kerryho voličů. Asi k tomu nebude stačit pouhé prohlášení, že je prezidentem všech Američanů. Mohl by jim třeba vyjít vstříc tím, že by se pokusil realizovat něco z toho, co mají v programu demokraté.

O tom, zda bude George Bush úspěšným prezidentem, rozhodne především další vývoj situace v Iráku a v izraelsko-palestinském konfliktu. Je dobře, že ho Američané nenechali odejít od "rozdělané práce". Dostal historickou šanci a já věřím, že nezklame.

2) Boj s terorismem je dlouhodobý úkol, který bude stát mnoho peněz. Nevím, zda by měl být na tomto poli razantnější, já bych volil spíše slovo "důslednější". Každý terorista, který z jakýchkoliv důvodů zabíjí, nebo plánuje zabíjení nevinných občanů, si musí uvědomit, že dříve nebo později ho dostihne zákon - a postaví-li se mu na odpor, pak bude bez milosti zlikvidován.

Opatrněji by měl prezident Bush postupovat na vnitropolitické scéně, aby si řešením světových problémů nezpůsobil hospodářské obtíže ve své vlastní zemi.

3) Kéž by výrazné vítězství prezidenta Bushe přimělo evropské politiky k zamyšlení nad dosavadní evropskou politikou. Někdy mám z ní dojem, že je skrytě protiamerická a ve jménu "lidských práv" toleruje teroristy.
Milan Krejčiřík, Praha

1) Oslabit v maximální možné míře terorismus, pokusit se zapojit více států do obnovy Iráku, snížit rozpočtový deficit a chytit a pověsit vraha a zločince Usámu jako symbol všech těch zrůdností, které dnes teroristé páchají.

2) Razantněji postupovat ve všem, co dělá, především v prosazování konzervativních hodnot, které jediné mohou současný rozvrácený Západ udržet při smysluplném životě.

3) Vzhledem k tomu, že USA jsou vedle Velké Británie jediným státem se skutečným státníkem v čele, obávám se, že celý svět nebude na jeho znovuzvolení reagovat příliš pozitivně, ale to už je jeho problém (toho zbytku světa).
Kamil Chalupa, Praha

Jméno
Příjmení*
Adresa
Stát
Email
Telefon*
* Nepovinné
Váš názor
BBC si vyhrazuje právo editovat vaše komentáře a nezaručuje zveřejnění všech došlých emailů.
Američané budou volit nového prezidenta v listopaduVolby v USA
Průvodce volbami prezidenta ve Spojených státech
NEJNOVĚJŠÍ
Poslat stránku emailemVerze pro tisk
Redakce|Pomoc
BBC © ^^ Nahoru
Archiv|Speciály|Anglicky s BBC
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Pomoc|Ochrana soukromí