|
Vaše názory: Co může omezit útoky psů na lidi | |||||||||||||||||||||||||||
Případů útoků psa na člověka podle policie přibývá. Policisté a starostové volají pro tvrdších trestech pro majitele agresivních psů. Psi napadají své majitele i náhodné kolemjdoucí na ulici. V červenci napadl v Brně pitbul ženu na kolečkových bruslích, protože ho majitel nedokázal na vodítku udržet. O tvrdších sankcích pro majitele psů mají v září debatovat poslanci. Dosud také žádný zákon neupravuje pobíhání psů na veřejnosti - každá obec řeší pohyb psů vyhláškou. Co může podle Vás zmenšit počet útoků psů na lidi? Obáváte se o svou bezpečnost na veřejnosti? Své názory můžete poslat prostřednictvím formuláře v pravém sloupci, chcete-li, aby byly následně zveřejněny na této stránce, nezapomeňte prosím vyplnit své jméno a město, kde bydlíte. Jsem majitelkou rottweilera a staforsdshireskeho bullteriera a souhlasím s nezodpovědnými majiteli. Každý pes by měl mít chip neba tetování. V UK pittbull je skoro zakázané plemeno anebo majitel musí mít speciální licenci. Děti školního věku by neměli venčit psy bez doprovodu dospělé osoby. Když se dva a nebo více psů poperou, co dítě může udělat. Majitele, kteří nechtějí chovat štěňata, by radši měli dát psa vykastrovat, jak to mnoho majitelů v UK dělá. Psi jsou jen zvířata a nemají tolik rozumu jak my lidé, ale hloupí také nejsou. Jsou tací, jak je majitele vychovají. Je to většinou majitelova chyba, když pes někoho nápadně. Ale lidé by je neměli dráždit. Jinak si ten kousanec pěkně zaslouží. Je přirozené, když pes nápadně druhého psa, či jiné zvíře, ale majitele větších plemen by měli být opatrnější. Velký pes moc neudělá velkému psi, ale když nápadně malého, může udělat velkou škodu. Ale malí psi by také neměli zkoušet své štěstí. Ale pokud pes ukazuje agresi vůči lidem a i dětem, by měl být utracen. Není to jednoduché, ale sama jsem se sebe ptala jestli bych toho byla schopna udělat, ale jako zodpovědná majitelka bych to udělala, i když by to bolelo. Ale dám přednost svému zdraví a svému okolí a svým budoucím dětem. Nemyslím si , že pes by měl mít náhubek pokud by majitele byli více zodpovědní za své psy . A pokud ostatní lidé a děti věděli jak se k psům chovat.Pes si hlídá své území a svého pana, je to přirozený instinkt. A nikdy nehladit psa bez zeptání. Pes , který nosí nahubet, kvůli lidem a ne psům my měl být utracen ,jak už jsem se zmínila. Poslanci měli novelu schválit, za chování psa by měl nést plnou zodpovědnost jeho majitel. Pak by si dal každý pozor. Na druhou stranu, pokud se někdo vloupá na cizí pozemek a je napaden psem, je to jen jeho problém, na to by se tento zákon vztahovat neměl. V Austrálii nesmí na ulici pes bez vodítka. Trestem je vysoká pokuta. Ale ani pes na vodítku nesmí na většinu pláží. Některé rasy jsou dosti omezeny. Zmenšit počet útoku psů na lidi může pouze snížení jejich počtu. Psi se v dnešní době přemnožili stejně jako lidé. Pes se ve městech stává nepřítel děti, protože snižuje velikost plochy, na které si mohou děti hrát. Když potkám psa samozřejmě se bojím, a ještě více se budu bát až budu mít děti. Majitele psů by měli vlasnit zbrojní pas (minimálně pro určitá plemena). Pes je přece taky zbraň. Další problém se psy je jejich nebezpečí pro životní prostředí. Kdyby se jen vyskytovali ve městech, ale leckdy je lze spatřit volně pobíhající v chráněných územích, kde napadají ohrožené druhy zvěře. Lidé se stávají otroky psů. Když si jdu zaběhat, musím se bát, že mne v lese nápadně volně puštěný vlčák, ač stará paní bude volat: "Rita fuj!" Je snad zeleň pro lidí nebo pro psy? Stačí, když "plašič" bude mít "vodič" psa? Ultrazvukový plašič může jistě zabránit napadením psů. V Budapešti, kde již delší čas bydlím, je situace v tomto směru na hranici katastrofy - myslím tím hlavně hygienickou stránku. Psi tam kálejí doslova všude, není problém vidět vidět někoho, jak jeho miláček rozměru telete močí před zraky kolemjdoucích na stojící automobil, nějaké speciální kontejnery na psí exkrementy, jak je to vidět na mnoha místech kupř. v Praze, tam nejsou. Mockrát jsem viděl pobíhat psy bojových plemen volně, bez náhubku, s podnapilým majitelem kdesi vzadu... Tolik pro srovnání. Je vidět, že je to velký problém nejen u nás. Svoboda jedince jde až tam, kde omezuje svobodu druhého jedince. Časté případy napadení dětí zuřivými psy mě přivádí také k zuřivosti. Zajímáme-li se dále o okolnosti, za jakých k útokům došlo, zjistíme, že mají společné rysy. Jde vždy o psy cca tří ras, majitelé je nezvládají, psy neprošli výcvikem. Často je celý výstup doprovázen hlubokým údivem majitelů psa, kteří, jak se zdá, netušili, jakého pejska si to pořídili. Myslím, že vydání zákazu těchto plemen by nemělo kýžený účinek. Stejně jako se zbraněmi či alkoholem za prohibice by se s nimi dále pokoutně obchodovalo. Nejúčinnější by podle mne bylo zavedení povinné registrace a povinná účast na ročním výcviku. V registraci by byl uveden pes a jeho majitel, který se svým psem absolvuje cvičák. Na veřejné prostranství by mohl pes pouze na obojku s náhubkem a v doprovodu majitele, který u sebe v těchto případech bude mít průkaz vydaný při registraci. Obávám se o bezpečnost dětí i dospělých, kteří si vyjdou na procházku k lesu a potkají třeba pána s paní v šusťákovém oblečku, kteří si vedou dva zuřivce, resp. zuřivci si vedou pána s paní a těm zuřivcům ti kolemjdoucí nevoní a... To se nemá stát! Mělo by se přistoupit k registraci psů na úřadě - všech, včetně voříšků. Mělo by se projednávat veřejně ve slyšení s tím majitelem, který psy nezvládá. Trest: veřejně prospěšné práce v místě, kde bydlí. Osoby, které nezvládly psy, by nemohly mít do budoucna psy. Zde je právě "zakopaný pes", dnešní panelákoví psi nemají žádný výběh a žádný výcvik. Pro mne je to týrání zvířat spojené s hygienickým vandalismem, ohledně výcviku odhaduji, že ho nemá ani jeden panelákový pes ze sta. Případy napadení, končící často tragédií, posuzovat, jakoby se tohoto činu dopustil vlastnoručně sám majitel. Také kdo jiný by to mohl být, když pes nemůže být z hlediska práva trestně zodpovědný. Ohledně bojových plemen, nezodpovědnost jejich majitelů je otřesná, v blízkosti bydliště jsem ráno při cestě do práce vídával chlapce v předškolním věku, který chodil venčit dospělého pitbula bez náhubku, sám! Proto navrhuji zavést stejný režim, jako v případě držení zbraní, t.j. psychologické zkoušky majitele, ekvivalent zbrojního průkazu, prokazatelně zabezpečený soukromý oplocený pozemek o výměře nejméhě tří arů na jednoho psa a na veřejnosti trvale nasazený spolehlivý náhubek a krátké vodítko. Jako dítě jsem byl pokousán strýcovým psem. Následovalo 5 injekcí proti vzteklině do břicha. Dnes jsem na psy alergický. Nechápu, jak je někdo může chovat v paneláku nebo činžáku a dělat ostatním z jediného domova psí dvorek jak zápachem, tak hlukem. Má pes místo v městských aglomeracích na výběh a venčení? V Ústí nad Labem je městský park a přilehlé okolí je jednou velkou psí latrinou. Policajti to nezvládají, respektive ignorují, i když by to plno policajtů uživilo a vychovalo lidi. Ráno a v noci mě budí štěkot a vytí psů zavřených na balkonech a přes noc vyhnaných (a tak opuštěných) do zahrádek. Dříve páchlo Ústí po chemii, dnes po psích výkalech. Lehli by jste si v městském parku do trávy? |
| |||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||