Skip to main contentAccess keys helpA-Z index
BBCCzech.com
Aktualizováno: pátek 10. září 2004, 22:02 SEČ
Poslat stránku emailemVerze pro tisk
Vaše názory: Mají Češi důvod se ozbrojovat?
Zbraň
Občané České republiky se vyzbrojují. Na konci letošního června legálně vlastnili 620 tisíc zbraní, což je bezmála třikrát více než v roce 1994.

Od začátku roku 2003 platí nový zákon o zbraních, který měl zpřísnit udělování zbrojního průkazu a tedy i možnost legálně vlastnit zbraň.

Počet registrovaných zbraní ovšem jen za první polovinu letošního roku vzrostl stejně jako za celý loňský rok.

Zcela vážně se zde nabízí otázka, zda se lidé nevyzbrojují proto, že prostě nedůvěřují policii - k čemuž by i ostatně měli důvod.

Z údajů ministerstva vnitra sice vyplývá, že celkově se v roce 2003 kriminalita mírně snížila.

Tento pokles jde totiž na vrub především hospodářské kriminalitě, zatímco počet násilné trestné činnosti zůstává stejný, počet loupeží se dokonce zvýšil.

Stejně tak se zvýšila kriminalita páchaná recidivisty a oproti tomu všemu se naopak snížila objasněnost trestných činů.

Máte vy sami zbraň? Pokud ano, proč?

Důvěřujete české policii? Pokud ne, je to pro vás důvod pořídit si zbraň?

Proč si myslíte, že se Češi ozbrojují?

Ano mají, státní struktury nefungují, korupce a protekcionizmus dosahuje kritických hodnot. Každý se musí postarat o sebe sám.
Pavel Zadražil, Praha

Vlastnit zbraň a umět použít zbraň je podstatný rozdíl
Wolf Sturm

Zbraň nemám. Proč? Protože neumím střílet. Střílet z pistole je kus umění a umí to jen málokdo. Umět střílet stojí mnoho času a peněz. To si mohou dovolit jen ozbrojené složky, či mafiánští grázlové nebo ti, pro něž je střelba hobby. Pokud bych měl použít zbraň proti útočníkovi se střelnou zbraní, abych přežil, musel bych umět vystřelit jako první a hlavně přesně. To bez pravidelného výcviku nelze. Takže drtivá většina "pistolníků" by měla smůlu. Ono vlastnit zbraň a umět použít zbraň je podstatný rozdíl. Ale i tak se domnívám, že možnost vlastnit zbraň je správná z preventivního hlediska. Každý grázl pak musí počítat s tím nejhorším. Ovšem jak jsem uvedl výše, Bůh chraň, když desperát použije zbraň lépe. (kdybych uměl střílet, zbraň bych si pořídil.) Policii nedůvěřuji, neboť nekoná co konat má. Desperáti v naší zemi mají pré.
Wolf Sturm, Liberec

Každý má právo se bránit. Je jedno jak. V USA je to tradice, u nás by měli i porušovatelé práva pochopit, že existuje oprávněná možnost branit se. Zbraně, proč ne? Zabíjí ti, co mají zbraně, i ti, co se brání. Zabít = ubránit se se dá čímkoliv - autem, krumpáčem, jedem. Důležité je proč.
Petr, Ústí nad Labem

Nezabíjí zbraň, ale lidská chyba nebo úmysl

Zbraň vlastním, především pro sportovní střílení. Nosím ji zřídkakdy, ale její použití v přiměřeně obraně považuju za legitimní. Policii důvěřuji, ale je jasné, že absolutní bezpečí nemůže zaručit - nemůže být policajt na každém rohu, na to nejsou finance ani vhodní lidé. Takže pokud například přepadne někoho večer na opuštěném místě bezdomovec s nožem, je plně na místě efektivně použít zbraň. Nicméně ale uznávám i to, že znám několik lidí, co mají zbrojní průkaz a registrovanou zbraň a já bych jim v životě nesvěřil ani vzduchovku z důvodů technické či psychické způsobilosti. Takže přísné zkoušky na zbroják, ale jinak zbraně ano. Pořád platí, že nezabíjí zbraň, ale lidská chyba nebo úmysl. Dále je tu početná komunita sportovních střelců, kterou by eventuální přísnější restrikce postihly a to by byla velká škoda.
Martin

Zbraně vlastním. Mohl bych říci, že je vlastním proto, abych se mohl bránit a sportovat. Jsem aktivní střelec, patřím mezi hrstku střelců, kteří v této republice provozují IPSC střelbu a jsou členy APS ČR. Stejně jako třeba golf je to pro mne forma relaxace. Již heslo asociace Dilligencia, Víš, Celeritas (rychlost, síla, přesnost) vypovídá o dynamičnosti tohoto sportu, který není o střelbě z místa. Stejně tak čas od času zbraň nosím a nabitou. A to především tehdy, pokud jdu do oblastí Prahy či jedu na nějakou cestu, kde bych mohlo hrozit riziko toho, že budu okraden. Do mého automobilů se zdejší pražští "junkies" vloupali již 21krát od ledna 2003. Auto spravuje naše firma a jen díky tomu trpím jen časem stráveným na služebnách, některé policisty tak znám již podle jejich jména. Vím, že František píše na stroji, a tedy pomalu. Patrik je zase strašně pečlivý a vždy sejme otisky. Už z tohoto jde vidět rozdílný přístup jednotlivců. Bezpečno v Čechách není, což ovšem neznamená, že bychom se museli masově vyzbrojovat. Jsem pro zachování možnosti zbraň vlastnit a zbaň nosit. Stejně tak bych akceptoval přísnější a především pravidelné psychologické vyšetření držitelů zbraní a asi bych omezil držení některých typů a ráží zbraní. Znám mnoho lidí, kteří zbraň vlastní, ale nestřílejí z ní, jsou pak při náhlém vyhodnocení situace nebezpeční jak sobě, tak okolí. Zbraně tedy ano, ovšem jen spolehlivým jedincům.
Ivo, Praha

Možná je to pro to, že zbraně byly před rokem 1989 pro většinu lidí nedostupné a pak trvalo určitou dobu, než se situace změnila a také díky tomu, že byly těžko dostupné legálně, tak si ji lidé zabezpečovali nelegálně a to také nějakou dobu trvalo. Teď je jednodušší získat zbraň, proto je i lepší evidence a s tím související vyšší počet registrovaných zbraní. Takže možná pokud bychom znaly i počet neregistrovaných zbraní, nárust by nebyl takový velký. Zbraň nemám, české policii důvěřuji, protože si myslím, že se věci od roku 1989 zlepšují, i když to bude trvat ještě dlouho dobu.
Ivana, Praha

Ze své zkušenosti vím, že mezi lidmi je značné množství střelných zbraní. Mnozí si ji koupili pouze jako jakýsi doplněk k obleku a jedná se především o "podnikatele".Někteří jen pro své potěšení a jiní pro svoji ohranu (asi nejsou tak slušní jak se dělají). To naši zákonodárci se zatím ani příliš vážně nezamýšleli, bohudík nebo bohužel, nad možností přijetí zákona na ochranu soukromého majetku. Zřejmě by se po jeho přijetí strhla vlna nekontrolovaných přestřelek, protože jak je zvykem v tomto státě, každý by si možnost použít zbraň vysvětloval po svém. Jsem také pro tvrdší kritéria pořízení střelné zbraně a hlavně důkladnějším psychiatrickým prověrkám uchazeče o zbrojní průkaz.
Martin, Hradec Králové

Zbraň nemám,ale po přečtení některých www stránek se nedivím že se lidé bojí.
Viz stránky mladých komunistů.
Karel, Praha

Doporučuji vidět film Bowling for Columbine (2002), kde vám příslušník americké domobrany sdělí, že pokud nevlastníte zbraň, jste nezodpovědní vůči své rodině. Pravděpodobnost, že zbraně budou použity, aby někomu zmařily život, je přímo úměrná jejich počtu. Proto jsem pro úplný zákaz držení zbraně "civilisty". Možná existuje rovnováha, ale kde je - možná u nás? A teď mne omluvte, jdu si vyleštit tank.
Vláďa, Plzeň

Zbraň nemám. O jejím pořízení jsem uvažoval v postadolescentním věku. Nyní bych měl spíše strach, že bych ji mohl použít v emocionálně vypjaté situaci. Ale obecně jsem spíše pro liberalizaci zbrojního zákona v duchu myšlenky, že kdo si zbraň pro páchání trestné činnosti pořídit chce, pořídí si ji. Nechal bych to na odpovědnosti každého.
Petr, Praha

Nemám zbraň, jinak bych ji asi už párkrát použil.
Olda, Praha

Své názory můžete poslat prostřednictvím formuláře v pravém sloupci, chcete-li, aby byly následně zveřejněny na této stránce, nezapomeňte prosím vyplnit své jméno a město, kde bydlíte.

Jméno
Příjmení*
Adresa
Stát
Email
Telefon*
* Nepovinné
Váš názor
BBC si vyhrazuje právo editovat vaše komentáře a nezaručuje zveřejnění všech došlých emailů.
NEJNOVĚJŠÍ
Poslat stránku emailemVerze pro tisk
Redakce|Pomoc
BBC © ^^ Nahoru
Archiv|Speciály|Anglicky s BBC
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Pomoc|Ochrana soukromí