Skip to main contentAccess keys helpA-Z index
BBCCzech.com
Aktualizováno: neděle 16. května 2004, 15:06 SEČ
Poslat stránku emailemVerze pro tisk
Vaše názory: Korupce ve fotbale
Brankář
Policie v sobotu na několik hodin zadržel kvůli podezření z korupce sportovního ředitele FC Synot Jaroslava Haštíka.

Viní ho z toho, že si pojistil březnové vítězství nad Spartou Praha 175tisícovým úplatkem pro fotbalového rozhodčího. Haštík obvinění ale popírá, vyšetřování zatím probíhá na svobodě.

Podle policie se jedná o výsledek dlouhodobé práce; podezřením z úplatkářství v českém fotbale se kriminalisté zabývají od loňského podzimu a další případy prý nelze vyloučit.

Myslíte si, že česká liga je čistá a regulérní?

Setkali jste se s korupcí v nižších fotbalových soutěžích?

Co by podle vás mohlo korupci ve fotbale zabránit?

Své názory můžete poslat prostřednictvím formuláře v pravém sloupci. Chcete-li, aby byly následně zveřejněny na této stránce, nezapomeňte prosím vyplnit své jméno a město, kde bydlíte.

Korupce ve fotbale je v ČR pouze zástupný problém pro obecnou korupci zejména ve státní správě, soudnictví, politice atd. Setkávají se s ní všichni občané ČR - nejméně však vadí ve fotbale, proto o ní píší hrdinní a neúplatní novináři. V zápase Sparta - Viktorie Žižkov nedala Sparta ani jeden regulérní gól a viděli to všichni diváci. Flagrantní příklad - potrestáme tedy rozhodčí a korupci by měl odnést někdo jiný, nejlépe ten, kdo nejvíc vadí, třeba nějaký venkovský klub, který se dere nahoru, třeba Synot. A je to!
Míra, Praha

Korupce ve fotbale mi nevadí a ani mě nezajímá. Zajímat mě bude, pokud dojde ke zneužití veřejných prostředků. Stejně tak mě nezajímá korupce na soutěžích krásy.
Petr, Praha

Korupce ve fotbale není správná, ale je to víceméně soukromá záležitost neovlivňující chod státu. Nepovažuji za správné tuto zprávu dát při zprávách ve vysílání jako nejdůležitější.
Libor

Vždy platilo a mělo by platit i nadále, že sportovci měli sílu vylučovat ze svého středu lidi, kteří se snažili nepoctivě získat jakoukoli výhodu
Jirka, Praha

Fotbalový svaz nemůže být lepší, protože nemá sílu sebereflexe. To vyplývá ze skutečnosti, že teprve policejní vyšetřování začalo čeřit stojaté a bohorovné vody bafuňářů. Včetně skutečnosti, že pan Obst jde na policii pak strejcovsky dobrosrdečně hovoří o tom, že tedy asi něco budou muset udělat, ale že to vlastně nemusí být tak zlé. A tak se ptám, kde je princip soutěživého sportovního ducha, to už je dnes fotbal opravdu jen obdobou moderního gladiátorství - zabij nebo budeš zabit anebo drž s námi basu (tedy hubu i krok). Přeci vždy platilo a mělo by platit i nadále, že sportovci měli sílu vylučovat ze svého středu lidi, kteří se snažili nepoctivě získat jakoukoli výhodu. Nejsem ochoten věřit tomu, že celý fotbal zparchantěl (anebo je to tím, že úmyslný faul je ve fotbale standardní herní prostředek?) Je cesta ven z bryndy - stanovy svazu musí obsahovat nemilosrdný postup proti jakémukoliv nesportovnímu chování. Musí existovat tým skutečných garantů českého fotbalu např. Panenka, Masoupust, Vízek, Pavel Nedvěd apod., kteří budou mít nesmlouvavou pravomoc za hlídání fair play (taková supervize nad komisemi - jimž se budou šéfové komisí zpovídat). Tito "slavní" ponesou na trh především své jméno, takže jsem přesvědčen, že jsou markantně viditelní a nejméně korumpovatelní. Třeba budeme nakonec 42. v Evropě, ale nebudeme se muset za své kluky stydět. PS. A ať Lička nikde nevykládá takovou blbost, že fotbalisti musí být zkorumpovaní, když je korumpovatelný kdekdo ve společnosti. Vždyť především sportovci dávají příklad ostatním a zejména mladým.

Ryba smrdí od hlavy. Jak si mám vysvětlit, že předseda ČMFS Jan Obst zatím nechtěl novou informaci (o odstoupení Synotu), kterou se dozvěděl od ČTK, vůbec komentovat. "Nechci spekulovat o tom, jestli je to totéž jako přiznání viny. Mohu říct jen jedno. Pro fotbal je to další rána. Hned mě napadlo, co bude s tím krásným stadionem." To je přesně myšlení vedení fotbalu. Co bude s majetkem? Kam potečou peníze? Koupí nás Abramovič? Ale kde zůstali hráči? Kde zůstal smysl pro fair-play? Je mi Synotu líto, že to musí odnést právě on, ale vina je jinde - umožnila to hlava zapáchající ryby, že nedbala na příznaky rakoviny.
Jirka, Praha

Podle mě za tím vším stojí kluby ohrožené sestupem, naaranžovaly to na Synot, aby nemuseli o patro níž. Navic s nima tahne Košťál, který chce hodně peněz, protože, ať mi někdo vysvětlí, o co by tomu Synotu šlo? Na poháry nemá a na sestup také ne. Může za to Horník z Viktorky.
Gabriel, Benešov

A nebo by se liberální řešení mohlo najít v tom, že by se úplatky legalizovaly. Jaké by to bylo drama, sledovat z tribuny přebíjející se bohatýry! Legalizované úplatky by samozřejmě podléhaly zdanění (speciální sazba by činila... řekněme... 223 %), a tak by byl zajištěn příliv kapitálu do sportu....
Ondřej, Praha

Domnívám se, že nejen v české lize, ale i v mnoha jiných fotbalových soutěžích na celém světě hrozí neustále vznik korupčního prostředí. Je to ve svém důsledku logické zjištění, jehož vysvětlení je třeba hledat hlouběji, už v samé podstatě hry, v níž se o jediný míč dělí obvykle až 2 x 11 hráčů. Je pravděpodobné, že se časem celá záležitost bude muset liberálně systémově řešit: kupříkladu tak, že každý z hráčů na hřišti obdrží svůj vlastní míč a bude zároveň i brankařem.
Karel, Praha

Jméno
Příjmení*
Adresa
Stát
Email
Telefon*
* Nepovinné
Váš názor
BBC si vyhrazuje právo editovat vaše komentáře a nezaručuje zveřejnění všech došlých emailů.
NEJNOVĚJŠÍ
Poslat stránku emailemVerze pro tisk
Redakce|Pomoc
BBC © ^^ Nahoru
Archiv|Speciály|Anglicky s BBC
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Pomoc|Ochrana soukromí